1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvanpaikanhakijan voi kutsua kylään tai viedä sienestämään

Vastaanottokeskuksen johtaja rohkaisee ihmisiä tutustumaan turvapaikanhakijoihin. Heitä voi auttaa myös lahjoittamalla talvivaatteita tai kodin tavaroita.

Kuva: Riikka Nurmi /Yle

Vastaanottokeskusten asukkaita voi auttaa lahjoittamalla tavaraa. Tarpeista kannattaa kysyä suoraan vastaanottokeskuksesta tai SPR:ltä. Esimerkiksi Mänttä-Vilppulan ja Lammin vastaanottokeskuksissa on tarvetta etenkin miesten talvitakeille ja -jalkineille.

Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen asukkaat on hajasijoitettu kerrostaloasuntoihin, joten myös kaikki kodintarvikkeet verhoista ja matoista lähtien otetaan käyttöön.

– Asunnot on sisustettu pääasiassa lahjoitustavaroilla. Jopa meidän toimistomme kalustetaan usein käytetyillä tavaroilla, sanoo keskuksen johtaja Minna Jussila.

Kielitaito kohenee keskustellessa

Annettavan lahjan ei tarvitse aina olla tavaraa. Minna Jussila kertoo, että vaatteiden ja tavaroiden ohella kaivataan myös toisen ihmisen seuraa.

– Järjestämme lokakuussa ystävyyskurssin, johon mahtuu vielä mukaan. Rohkaisemme ihmisiä tutustumaan ja ystävystymään turvapaikanhakijoiden kanssa.

Jussila kehottaa suomalaisia keskustelemaan maahanmuuttajien kanssa myös parantaakseen omaa kielitaitoaan. Turhan kainostelun voisi unohtaa.

– Suomalaiset ovat oman kielitaitonsa suhteen niin vaatimattomia. Vaikka koulussa olisi kahdeksan vuotta opiskeltu englantia, keskustelutaitoon ei luoteta. Maahanmuuttaja taas saattaa muutaman sanan sanavarastolla olla valmis keskustelemaan vieraalla kielellä, Jussila sanoo.

Tattimetsästä voi alkaa ystävyys

Jussilan mukaan tutustuminen ei vaadi mahdottomia. Vastaanottokeskuksen asukkaita on viety esimerkiksi sieni- tai marjaretkille. Joku kuntalainen on rohkaistunut kutsumaan turvapaikanhakijoita myös kesämökilleen.

– Näistä kohtaamisista on jäänyt molemmille hyvää mieltä pitkäksi aikaa, Jussila sanoo.