Paiholaan kaavailtu vastaanottokeskus puhuttaa: "Luulin, että asiasta vain keskustellaan"

Kontiolahden kunta ilmoitti maanantaina, että kuntaan tulee vastaanottokeskus. Kunnan kannasta asiaan keskusteltiin kunnahallituksen kokouksessa pöytäkirjan ulkopuolella. Käsittely johti perussuomalaisten edustajan ulosmarssiin. Kunnanhallituksen varapuheenjohtajan mukaan kunnan rooli kysmyksessä on sellainen, että asia voitiin käsitellä näin.

Kotimaa
Paiholan vastaanottokeskus.
Kontiolahden Paiholassa toimi aikaisemmin kunnan vastuulla oleva vastaanottokeskus. Nyt samoihin tiloihin on tulossa jälleen vastaavaa toimintaa. Riikka Heikkilä / Yle

Kontiolahden kunnanhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan näyttää omalta osaltaan vihreätä valoa Paiholaan perustettavalle vastaanottokeskukselle. Keskuksen perustaa SPR sisäasiainministeriön alaisen Maahanmuuttoviraston pyynnöstä.

Asia ei ollut esityslistalla ja tämä herätti närää jo kokouksen aikana, kun perussuomalaisten valtuutettu, kunnanhallituksen jäsen Mika Hiltunen marssi ulos kesken kokouksen.

– Minulla oli ennakkoon sellainen käsitys, että asiasta vain keskustellaan. Ei anneta eteenpäin minkäänlaista päätöstä. Sehän lähti kuitenkin julki samantien, kertoo Hiltunen.

– Minusta tämä oli kiinni siitä, että kunnasta tulee vihreä valo. Sen verran iso asia on kysymyksessä, että tämä olisi pitänyt olla julkisuudessa ensin, kuulla kuntalaisia ja viedä vaikka valtuustoon.

Mika Hiltunen uskoo, että ulosmarssista huolimatta hän pystyy jatkamaan kunnahallituksen jäsenenä.

- Lomareissulle olen juuri lähdössä, joten eiköhän sen jälkeen homma jatku normaalisti. Näiden säästöjen keskellä tuntuu vain pahalta, että tällainen päätös tehdään tuosta vaan. Minusta vastaanottokeskusta ei juuri nyt pitäisi perustaa Kontiolahteen.

Kontiolahden kunnanhallituksen varapuheenjohtaja, keskustan Jukka Puumalainen sanoo, että asia käsiteltiin oikeassa järjestyksessä.

– Meillä oli sellainen tieto, että kun kunta ei ole tässä anoja, sen vuoksi käsiteltiin niin, että se ei ollut päätösasiana.

– Itse en usko että tällä menettelyllä yritettiin välttää kuntalaiskeskustelun syntymistä. Tavallaanhan asia on ollut julki jo jonkin aikaa, tilojen omistaja on niitä esitellyt. Tilanne on jollain tasolla ollut jo tiedossa.

– Saattoihan tässä olla tulkintavirhe. Viimeksi kun vastaanottokeskus tuli Kontionimeneen, sehän tuli kunnalle ihan yllättäen vaikka kunnalla oli oma vastaanottokeskus Paiholassa, summaa Puumalainen.