1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorisotyöntekijät teinien kannabiksen käytöstä: "Se on monelle arkipäivää, eikä millään tavalla mystistä"

Nuoret usein vähättelevät kannabiksen käytön vaaroja ja teini-ikäisten asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet sallivampaan suuntaan. Monet alaikäiset nuoret ajattelevat, että he tietävät paljon kannabiksesta. Todellisuudessa tieto voi olla väärää.

Kuva: Mika Kanerva

Teini-ikäisten asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet sallivampaan suuntaan. Varsinkin alaikäiset nuoret ajattelevat, että he tietävät hyvin paljon kannabiksen terveysvaikutuksista, vaikka todellisuudessa tieto saattaa olla todella vääristynyttä.

Nuorille tyypillinen ajatusmalli on vähätellä kannabiksen käytön vaaroja. Lisäksi nuorisotyöntekijät ovat havainneet, että nuoret pitävät kannabista eräänlaisena uutena nuorisokulttuurin ilmiönä.

Kannabiksesta ajatellaan, että se ei ole yhtä vaarallista kuin alkoholi, eikä siihen voi jäädä koukkuun.

Niina Ljungvist

– Käsitys on se, että aikuiset eivät voi tietää tästä mitään. Meillä ei voi olla kokemusta eikä tietoa asiasta. Ikäänkuin se olisi tämän päivän keksintö, josta vain nuoret ovat perillä, kertoo nuorisotyöntekijä Niina Ljungvist.

Ljungvist työskentelee Lappeenrannan Sammonlahden nuorisotilassa ja on tehnyt yhteistyötä myös paikallisen nuorisovaltuuston kanssa. Ljungvistin asiakkaat ovat lähinnä 13–17-vuotiaita.

Teinien lisäksi myös suuri osa korkeakouluopiskelijoista suhtautuu kannabikseen hyvin sallivasti.

Kannabiksen ja alkoholin rinnastaminen on yleistä. Yleensä vertailu koituu alkoholin tappioksi. Nuoret perustelevat alkoholin käytön haittoja muun muassa siihen liittyvällä aggressiviisella käytöksellä.

– Kannabiksesta ajatellaan, että se ei ole yhtä vaarallista kuin alkoholi, eikä siihen voi jäädä koukkuun. Osa nuorista tuntee jonkun, joka käyttää kannabista päivittäin ja on silti ihan normaali. Se on monelle arkipäivää, eikä millään tavalla mystistä, Ljungvist kertoo.

21 prosenttia amiksista oli kokeillut huumeita vuonna 2013

Sekä Ljungvist että Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimen erityisnuorisotyöntekijä Minna Hackspik korostavat, että on myös paljon nuoria, joilla ei ole mitään kokemusta tai tietoa kannabiksesta. Nuorisotyöntekijät kohtaavat työssään usein kaikkein hankalimmassa tilanteessa olevat nuoret.

Kannabis ja muut huumeet ovat silti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn perusteella tuttuja monelle alle parikymppiselle.

Kannabiksen käyttöä tapahtuu kaikkialla siellä, missä nuoret liikkuvat.

Niina Ljungvist

Vuoden 2013 kyselyssä selvisi, että laittomia huumeita on kokeillut ainakin kerran 9 prosenttia peruskoululaisista ja 13 prosenttia lukiolaisista. Eniten huumekokeiluja oli ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden keskuudessa, missä huumeita oli kokeillut 21 prosenttia.

Erityisnuorisotyöntekijä ja koko Etelä-Karjalan nuorisotila Ohjaamossa työskentelevä Minna Hackspikin kohtaamat nuoret ovat täysi-ikäisiä ja vuodessa kohdattavasta noin 150 asiakkaasta puolella on ongelmia kannabiksen käytön kanssa.

– Mielipiteet ovat muuttuneet suhteessa kannabiksen käyttöön. Samalla alkoholin ja tupakan kulutus on laskenut. Yhä useampi tietää jonkun kaverin, jonka kautta kannabista saisi, Hackspikin kommentoi.

– Kannabista liikkuu kaveripiireissä. Se kulkee kädestä käteen ihmisten välityksellä ja kannabiksen käyttöä tapahtuu kaikkialla siellä, missä nuoret liikkuvat. Kannabista ei voi poissulkea koulusta eikä edes nuorisotilasta, Ljungvist toteaa.

Nuorten vanhemmille Ljungvistillä on yksi selkeä ohje.

– Olkaa kiinnostuneita. Ei tarvitse olla kaikkien asioiden asiantuntija, mutta olkaa tietoisia mahdollisuuksista ja riskeitä. Jos nuoren kaveripiirissä tai toiminnassa tapahtuu isoja muutoksia, niin silloin pitäisi olla tuntosarvet herkkinä. Joskus kyseessä voi tietysti olla myös normaali kehitysvaihe, Ljungvist selventää.