Hyppää sisältöön

Malmin lentoaseman tulevaisuutta ideoidaan täyttä päätä – samalla yrittäjiä raastaa epätietoisuus

Helsinki mielii asuntoja Malmin lentoasemalle ja ensi viikolla lähialueen asukkaiden kanssa pohjustetaan alueen kaavarungon luonnosta. Mitään lopullisia päätöksiä lentoaseman tulevaisuudesta ei ole tehty ja siksi puolustuskaan ei hellitä: kasassa on kuntalaisaloite ja lisää nimiä kartuttava kansalaisadressi. Malmin yleisilmailukenttä on useiden kaupallisten lentokoulujen ja ilmailukerhojen koti.

Pienlentokone Malmin kentällä. Kuva: Yle

Malmin lentoaseman epäselvä tulevaisuus kalvaa alueen yrittäjiä. Lentoaseman toiminta saattaa päättyä jo parin vuoden päästä, mutta mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty. Sen takia myöskään ei ole tietoa, miten pitkään lentotoiminta voisi Malmilla jatkua.

– Nämä kentän muut yrittäjät ovat ihan hädässä. Jos heidän liiketoimintansa lakkaa mahdollisesti jo parin vuoden päästä, heidän täytyy realisoida lentokoneomaisuutensa. Ei heille ole vaihtoehtoista paikkaa osoitettu, sanoo Malmin kentän ilmailukäyttöä puolustuvan Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Malmin yleisilmailukenttä on useiden kaupallisten lentokoulujen ja ilmailukerhojen koti. Hyvösen mukaan Malmi on kotipaikka noin 150 koneelle.

– Ei lentokoneita voi laittaa kaikkia yhtaikaa myyntiin, koska silloinhan markkina romahtaa ja kuitenkin näiden ihmisten elanto on siitä kiinni.

Pari vuotta aikaa tai ehkä enemmän

Jos Malmin kentälle tulisi asuntoja, saattaisi rakentaminen alkaa aikaisintaan vuoden 2020 tienoilla. Lentotoiminta Malmilla jatkuisi ehkä elokuulle 2017.

– Nythän tässä on suurimpana uhkana se, että ilmailutoiminta kentällä lakkaisi parin vuoden sisällä ja sen jälkeen kenttäalue olisi tyhjillään vuosia ja vuosia, koska eihän nopein aikataulu tule millään toteutumaan, ennakoi Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Hyvönen.

Kentän tulevaisuudesta on tehty liuta selvityksiä, joissa on muun muassa esitetty vaihtoehtoja ilmailun jatkumisen ja asuinrakentamisen rinnakkaiseloon.

Vaikka lopullisia päätöksiä ei olekaan, luonnostelee Helsinki jo täyttä päätä alueen tulevaisuutta. Visoissa Malmin lentosemalle ja sen ympäristöön voisi tulla uusi kaupunginosa noin 25 000 asukkaalle.

Lähialueen asukkaat kutsutaan mukaan suunnitteluun

Syyskuun alussa kaupunkisuunnitteluvirasto järjestää kaksi työpajaa Malmin lentoaseman lähistön asukkaille. Työpajoissa on tarkoitus pienryhmissä konkreettisesti ideoida, millainen asuinalue kentälle voisi nousta. Molempiin työpajoihin mahtuu viitisenkymmentä osallistujaa.

– Asukkailta voidaan saada ideoita esimerkiksi kulkureiteistä eli mistä mihin pitäisi päästä, työpajoissa mukana oleva vuorovaikutussuunnittelija Maija Mattila kaupunkisuunnitteluvirastosta kuvailee.

Kaupunkisuunnitteluvirastosta kerrotaan, että Malmin tulevaisuutta miettivien työpajojen tavoitteena ei ole juupas-eipäs -asetelman puiminen.

– Työpajoissa mietimme, että jos Malmin kentän alueelle tulee asuntoja, miten se saataisiin parhaiten toimimaan. Kaupunkisuunnitteluvirasto ei ole se taho, joka päättää, missä lentotoiminta Suomessa järjestetään, korostaa Mattila.

Työpajojen antia saatetaan hyödyntää Malmin alueesta tehtävään kaavarungon luonnokseen. Kaavarunkoa esitellään syyskuun lopussa.

Kentän puolustajat kasaavat aloitetta ja adressia

Malmin lentoaseman ystävillä ei ole pienintäkään aikomusta luovuttaa kentän ilmailutoiminnan jatkon turvaamiseksi. Kasassa on Helsingin kaupunginvaltuuston käsittelyyn tähtäävä kuntalaisaloite ja lisäksi nimiä kerätään kansalaisadressiin.

Valtuustoaloite lähetetään eteenpäin syys-lokakuussa. Liitteeksi siihen kerätään vielä muutamia faktatietoja. Liitteissä on muun muassa kentän liiketoiminta- ja liikennetietoja sekä luonto- ja kulttuuriympäristöselvityksiä.

Kansalaisadressia puolestaan kerätään, koska kuntalaisaloitteeseen eivät voi osallistua Helsingin ulkopuolella asuvat. Yli 70 000 nimeä kerännyt adressi on luovutettu jo kertaalleen eduskunnalle.

– Kyseessä ei ole vain Helsingin asia, kyseessä on valtakunnallinen, kokoaan suurempi asia, Hyvönen katsoo.

.
.