Turvapaikanhakijat herättävät auttamishalua, mutta myös epäluuloa

Lappiin on tullut viime aikoina aikaisempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Kemin ja Rovaniemen keskukset ovat täynnä, Tornion keskus täyttynee viikossa. Lapissa on tehty tavaralahjoituksia ja tarjouduttu vapaaehtoiseksi, mutta toisaalta esiin on tullut pelkoa ja epäluuloa. Torniossa järjestetään keskiviikkoiltana asukastilaisuus vastaanottokeskuksen toiminnasta.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen pihamaalla
Päivi Köngäs / YLE

Turvapaikanhakijat herättävät toisissa halun auttaa, ja toisissa pelkoa. Lapin vastaanottokeskusten johtaja Ari Haaranen kertoo, että Lapissa monet ihmiset ovat tarjonneet tavaralahjoituksia tai tarjoutuneet vapaaehtoiseksi.

– Vastaaottokeskukset tarvitsevat esimerkiksi, vuodevaatteita, vaatteita leluja ja lastenvaunuja. Niitä on meille lahjoitettukin. Esimerkiksi Torniossa vapaaehtoiset ovat kasanneet huonekaluja. Lisäksi meillä on muun muassa ystävätoimintaa ja koululaisten läksyapua, Haaranen kertoo.

Toisaalta Haaranen sanoo, että uusi ja outo asia herättää pelkoja ja epäluuloja.

Torniossa voi kysyä keskiviikkoiltana

Torniossa järjestetään keskiviikkoiltana asukastilaisuus turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Tilaisuudessa kerrotaan, mitä vastaanottokeskuksessa tapahtuu ja ketä sen asukkaat ovat. Yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Tilaisuus Peräpohjolan Opiston Joensalissa alkaa kello 18.