Rajavartiolaitos: Itärajan valvontaa heikennetty rajusti – "partiota ei ole laittaa paikalle"

Valvonnan taso riittää niin kauan kuin rajalla on rauhallista, toteaa rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö.

Kotimaa
Suomen ja Venäjän raja Lappeenrannan Vainikkalassa
Suomen ja Venäjän välinen raja kulkee tarkalleen rajapyykkien keskellä.Yle

Rajavartiolaitos on huolissaan itärajan maastovalvonnan riittävyydestä tilanteessa, jossa jotain tapahtuu.

– Se on meidän päähuolemme, ollut sitä Ukrainan kriisin alusta lähtien. Turvallisuusympäristö on muuttunut ja rajatilanteen ennustettavuus heikentynyt, sanoo rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kenraalimajuri Ilkka Laitinen.

Laitisen mukaan itärajan valvonnasta on viime vuosina vähennetty 40 prosenttia säästöpäätösten seurauksena. Hänen mukaansa valvonnan nykytaso riittää niin kauan kuin rajalla on rauhallista.

– Tähän asti on ollut. Resurssipula iskee heti, kun jotain tapahtuu. Luvaton tunkeilija kyllä havaitaan, mutta partiota ei ole laittaa paikalle ottamaan kiinni, Laitinen käytännöllistää tilannetta.

Laitisen mukaan painetta laittomiin rajanylityksiin Venäjältä Suomeen kyllä on: lähinnä ne ovat kolmansien maiden kansalaisia, kuten iranilaisia, irakilaisia ja syyrialaisia. Laitisen mukaan Venäjän rajaviranomaiset ovat kuitenkin hoitaneet työnsä hyvin ja yhteydenpito sujuu. Harva laiton yrittäjä on yltänyt Suomeen saakka, ja yksittäiset rajaloukkaukset on saatu selvitettyä nopeasti – usein paikallisten asukkaiden avustamana.

Venäjän rajanpitoa kiitteli viime viikonloppuna myös ulkoministeri Timo Soini (ps.), joka totesi Yle Uutisille Venäjän "hoitavan raja-asiansa sillä lailla kuin ne pitäisi kaikkien hoitaa." Lauseesta nousi pienoinen kohu.

Mutta rauhallisuuden jatkumista itärajalla on mahdotonta ennustaa. Siksi rajavartiolaitos haluaisi vahvistaa rajavalvonnan itsenäisyyttä ja uskottavuutta, käytännössä palauttaa valvonnan vuoden 2012 tasolle. Tämä edellyttäisi Laitisen mukaan lisää väkeä maastorajalle 140 henkilötyövuoden verran. Määrärahoja pitäisi korottaa noin 10 miljoonaa euroa.

Tätä ei ole luvassa. Valtiovarainministeriö esittää talousarvioehdotuksessaan rajavartiolaitoksen toimintamenoihin 229 miljoonaa euroa ensi vuodelle, mikä on miljoona euroa kuluvaa vuotta vähemmän.