Hyppää sisältöön

Halla-aho syyttää Ruotsia pakolaisten lähettämisestä Suomeen – "Kummallinen väite"

Jussi Halla-aho kirjoittaa turvapaikanhakijoista Facebook-sivullaan.

Jussi Halla-aho puhumassa perussuomalaisten puoluekokouksessa Turun Logomossa lauantaina 8. elokuuta. Kuva: Yle

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvelee Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että Ruotsi lähettää turvapaikanhakijoita Suomeen. Ruotsiin on saapunut tänä vuonna noin 45 000 turvapaikanhakijaa (siirryt toiseen palveluun).

– Suuri osa turvapaikanhakijoista tulee Suomeen Ruotsin kautta, epäilemättä Ruotsin viranomaisten kehottamana ja ehkä jopa kustannuksella, Halla-aho kirjoittaa.

Ruotsin maahanmuuttoviraston lehdistöpäällikkö Fredrik Bengtsson kommentoi Halla-ahon väitettä Ruotsin yleisradion SR Sisuradiolle (siirryt toiseen palveluun).

– Tuo on erittäin kummallinen sekä täysin virheellinen väite. Mitä ruotsalaisilla viranomaisilla olisi voitettavana kustantamalla matkoja Suomeen? Bengtsson ihmettelee.

– Se, että Suomeen tulee tällä hetkellä enemmän turvapaikanhakijoita kuin aikaisemmin liittyy yksinomaan yleiseen pakolaistilanteeseen maailmassa. Siirtolaisia tulee nyt Eurooppaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Bengtsson sanoo SR Sisuradiolle.

Yle Uutiset on tavoitellut Jussi Halla-aho puhelimitse ja sähköpostitse tuloksetta. Myöskään SR Sisuradio ei saanut Halla-aholta haastattelua, mutta sähköpostissa tämä selitti väitteensä perustuvan omaan arvioon.

– On vaikea pitää puhtaana sattumana sitä, että juuri silloin, kun Ruotsin vastaanottojärjestelmä on helisemässä tulijamäärien kanssa, ja kun Ruotsi on toistuvasti vaatinut muita Euroopan maita kantamaan suuremman "vastuun", Ruotsiin tulleet henkilöt päättäisivät omatoimisesti jatkaa matkaa Suomeen, Halla-aho kirjoittaa SR Sisuradiolle.

Halla-aho julkaisi Facebook-kirjoituksensa torstaina 20. elokuuta. Sisäministeriö oli samana päivänä arvioinut, että Suomeen tulee tänä vuonna 15 000 turvapaikanhakijaa.

.
.