1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saunat

Saunalautoilla seilataan jätevesisäiliöiden kera

Saunalauttaristeilyjä Tornionjoella järjestävä yrittäjä haluaa pitää vapaana virtaavan väylän puhtaana myös omalta osaltaan. Se näkyy pienissäkin jutuissa: seilaavaan saunaan on hankittu biohajoavia shampoita, jos ne sattuvat asiakkaan hiuksissa kulkeutumaan jokiveteen.

saunat
Saunalauttoja Tornionjoella
Kati Siponmaa / Yle

Veljekset Arto ja Ari Pokka ovat olleet jo pitkään saunalauttayrittäjinä.

– Olemme kehitelleet ja valmistaneet 1990-luvun loppupuolelta kaikenlaisia kelluvia systeemejä, Ari Pokka mainitsee.

Ari Pokka kelluvalla saunan terassilla
Ari Pokka kertoo lautan saunaan mahtuvan yhtäaikaa yhdeksän raavasta miestä.Kati Siponmaa / Yle

Tornionjoen rannassa ihan kaupungin keskustassa vuokrapaikalla oleva saunalautta on aktiivisessa käytössä erityisesti kesäviikonloppuisin. Risteilyjä järjestävä yrittäjä kutsuu kelluvaa viihtymiskeskusta itsekin saunalautaksi, vaikka ponttoonien päältä löytyy paljon muutakin kuin sauna.

Meillä oli aiemmin vain 500 litran säiliöt ja niitä sai olla jatkuvasti tyhjentämässä.

Ari Pokka

– Konseptimme on tehty niin, että samalle pohjalle voi rakentaa kelluvan huvilan makuuhuoneineen ja muine osastoineen. Pohjapinta-alaakin on reilusti eli 90 neliötä. Mutta saunalautta tämä meillekin silti on.

Pokan veljeksille ei saunalauttaristeilyt eikä edes niiden valmistaminen ole päätyö. Ari Pokka kuitenkin sanoo, että yritystoiminnasta tässä on kyse ja siihen liittyy monenlaisia vaatimuksia kuten turvallisuussunnitelma. Jätevesiasioissa saunalautan voisi rinnastaa asuntovaunuun, jossa ovat säiliöt peseytymistilan ja vessan jätevesille.

– Meillä oli aiemmin vain 500 litran säiliöt ja niitä sai olla jatkuvasti tyhjentämässä. Sitten valjastimme jätevesikäyttöön kahdeksasta 3000 litran ponttoonista kaksi. Nyt on yhteensä 6 000 litraa säilömistilaa jätevesille. Tyhjennystarve on kerran tai pari kesässä, Pokka kiittelee.

Saunalautta
Saunalautan laiturilta löytyy palju vaihtoehtona Tornionjoen kokoiselle kylpemispaikalle.Kati Siponmaa / Yle

Peseytymisessä käytettyä vettä kutsutaan harmaaksi vedeksi ja sekin on kerättävä säilöön. Palju on kuitenkin oma juttunsa.

– Paljussa ei peseydytä eli se on sitä samaa jokivettä. On aivan sama uiko ihminen joessa vai paljussa, se luokitellaan samaksi vedeksi.

Pokka sanoo heidän hankkineen saunojia varten biohajoavia pesuaineita. Näin jokeen ei pääse ylimääräisiä aineita, jos asiakas päättää pulahtaa viilentymään shampoo päässään.

Ruskeiden vanojen alkuperä ei ole WC-tiloissa

Tornion kaupungin vt. rakennustarkastaja Markku Vaittisen mukaan kansalaisilta tulee toisinaan ilmoituksia viranomaisille ja ne on tietysti tutkittava. Jatkuvaa rakennusvalvontaa suoritetaan muutenkin.

Ari Pokka ei ihmettele, että ilmoituksia tehdään.

– Nyt varsinkin kun vesi on matalalla ja me tästä rannasta perämoottoreilla liikkeelle lähdemme, niin se nostaa pohjamutaa. Voin hyvin kuvitella, miltä se ihmisten silmissä näyttää, kun meiltä jää kaksi ruskeaa vanaa lautan perään. Että siellä ne pojat laskee jätevesiä jokeen, Ari Pokka naurahtaa.

Pokka sanoo kuitenkin toimintaa valvottavan sen verran tehokkaasti, että oikeasti jätevesien laskemista jokeen ei voisi pitkään harjoittaa.

– Me kun valmistamme näitä lauttoja myös myyntiin, niin se on meillekin tärkeää, että kaikki asiat hoidetaan sääntöjen mukaan. Esimerkiksi meidän valmistaman "maailman suurimman saunalautan" Helsingissä on trafi tarkastanut ja se täyttää kaikki vaatimukset.

Lue seuraavaksi