Etelä-Sudanin presidenttikin allekirjoitti rauhansopimuksen – sisällissodalle muodollinen loppu

Presidentti Salva Kiir ilmoitti kuitenkin suhtautuvansa sopimukseen varauksella. Kapinallisten johtaja Riek Machar allekirjoitti sopimuksen viime viikon maanantaina.

Ulkomaat

Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir on allekirjoittanut rauhansopimuksen maan pääkaupungissa Jubassa. Sopimuksen on tarkoitus lopettaa Etelä-Sudanissa 20 kuukautta vallinnut sisällissota hallituksen ja kapinallisten välillä.

Kapinallisten johtaja Riek Machar allekirjoitti sopimuksen viime viikon maanantaina.

Kenian ja Ugandan presidentit sekä Etiopian pääministeri olivata kaikki paikalla, kun Kiir allekirjoitti sopimuksen. Kaikki kolme ovat toimineet sovittelijoina rauhanneuvotteluissa.

Kiir ilmoitti kuitenkin suhtautuvansa sopimukseen varauksella.

– Rauhansopimuksessa, jonka tänään allekirjoitamme, on paljon asioita, jotka meidän on torjuttava. Jos emme huomioisi näitä epäilyksiä, emme toimisi oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan nimissä, Kiir sanoi.

Viime viikolla Kiir vaati lisäaikaa käydäkseen vielä läpi sopimusta. Yhdysvallat kutsui Kiirin haluttomuutta allekirjoittaa sopimusta "törkeäksi" ja Afrikan unioni varoitti, että osapuolet aiheuttavat maahansa "katastrofin", ellei sopimusta allekirjoiteta.

Yhdysvallat on myös ehdottanut, että YK:n turvallisuusneuvosto määräisi maailman nuorimpaan valtioon asevientikiellon. Ehdotuksen luonnoksen mukaan Etelä-Sudanin hallituksen oli allekirjoitettava rauhansopimus syyskuun ensimmäiseen päivään mennessä – muuten YK ottaisi käyttöön pakotteita maata vastaan.

Lähteet: Reuters