Monikulttuurinen katuruokaleipä toi voiton Yle Turun ruokakisassa

Harrastajakokki Harri-Tapio Siivonen vei voiton Yle Turun järjestämässä Katuruokamestari–kilpailussa. Viisi finalistia kisasi Lauri Tähkän Lintukodolla keskiviikkona 26.8. 2015 iltapäivällä.

ilmiöt
Katuruokamestari Harri-Tapio Siivonen
Harrastajakokki Harri-Tapio Siivonen vei voiton Yle Turun järjestämässä Katuruokamestari–kilpailussa. Viisi finalistia kisasi Lauri Tähkän Lintukodolla keskiviikkona 26.8. 2015 iltapäivällä. Videosta näet kisan tunnelmat.

Turun ammatti-instituutin kokkiopiskelijoiden hatut alkoivat viipottaa tiuhaan tahtiin Turun kaupungintalon puistossa sijaitsevan muusikko Lauri Tähkän Lintukodon ympärillä.

Kokkiopiskelijat rakensivat opettajansa Heli Lindströmin ja tiimivastaava Saila Sipilän kanssa pihalle kolmen grillin televisiokeittiön, jossa Katuruokamestari–kilpailu pidettiin. Opiskelijat saivat harjoitella ulkoilmatapahtuman tekoa ja olivat myös kotikokkifinalistien apuna.

Harri-Tapio Siivonen tekisi vain ruokaa, jos voisi

Kilpailijat olivat jännittyneitä, kun kisa alkoi, mutta nopeasti ruuanlaitto vei mukanaan. Harri-Tapio Siivonen laitteli rauhassa naudanlihaa grilliin vielä, kun aikaa kahden annoksen tekemiseen oli noin viisi minuuttia. Ruuanlaitto on tärkeä harrastus ja mukaan kokkikisaan Siivonen lähti tuttavansa yllyttämänä.

– Jos saisi viettää elämänsä laittaen ruokaa ja myös syöden, eihän olisi hätäpäivää. Valitettavasti täytyy tehdä kaikenlaisia muitakin asioita, suuri sääli, pohti Siivonen.

Katuruokamestari Harri-Tapio Siivonen
Harri-Tapio Siivonen voitti Katuruokamestari-kisan.Kimmo Gustafsson / Yle

Siivonen arvioi, että hänen annoksensa voitti, koska se oli katuruokaa eli helposti syötävää.

– Siinä oli edustamassa Amerikkaa eli Elviksen ruokaa hieman mukailtuna(naudanlihaa) ja sitten puolestaan idän suunnasta kastikkeet eli Teheranista.

Voittoisa annos
Tässä Katuruokamestari 2015 -kisan voittajan annos.Sarita Blomqvist / Yle

Annoksessa oli muun muassa libanonilaista leipää, halloumia ja granaattiomena-korianterisalsaa. Palkinnoksi saatu pokaali on tärkeä ja voittaja silitteli sitä selvästi tyytyväisenä.

Seppo Vaahtera ja Harri-Tapio Siivonen.
Seppo Vaahtera ja Harri-Tapio Siivonen.Sarita Blomqvist / Yle

– Aion näyttää tätä koiralleni. Tämä on paljon isompi kuin sen ansaitsemat pokaalit, naurahti Siivonen.

Keittoa, kesäkurpitsaa ja kaalia

Niina Tuominen kertoi, että hänen valmistamansa poronkäristyskeitto on tuttu ruoka sukulaisille. Hän tarjoilee sitä perhejuhlissa. Jännitystä Tuomisen annokseen toi se, että hän keitti höysteeksi tulevat perunat grillissä samalla, kun keittoa valmistui. Mukaan tuli myös pekonia.

Niina Tuominen kokkasi poronkäristyskeiton.
Niina Tuominen kokkasi poronkäristyskeiton.Kimmo Gustafsson / Yle
Niina Tuomisen poronkäristyskeitto bambukupeissa.
Niina Tuomisen poronkäristyskeitto bambukupeissa.Sarita Blomqvist / Yle

Niina Herttuala puolestaan panosti sadonkorjuuaikaan ja lähiruokaan. Hänen annoksessaan oli kaalia, makkaraa ja puolukkaa. Niina kertoi kokkaavansa mielellään perheelleen ja kannusti käyttämään kaalia.

Niina Herttualan annoksessa oli kaali, makkaraa ja puolukoita.
Niina Herttualan annoksessa oli kaali, makkaraa ja puolukoita. Sarita Blomqvist / Yle

Seppo Vaahtera kertoi tehneensä ruokaa jo lapsena. Hän taisteli hieman grillin kanssa eikä saanut kesäkurpitsojen kuorrutusta kunnolla onnistumaan. Sepon kohdalla tuomaristo kiitteli kalan käyttöä. Vaahteralla oli annoksessa sekä lohta että siikaa.

Seppo Vaahteran kesäkurpitsaruoka tuomarien arvioitavana.
Seppo Vaahteran kesäkurpitsaruoka tuomarien arvioitavana.Kimmo Gustafsson / Yle
Seppo Vaahteran kesäkurpitsa-annos.
Seppo Vaahteran kesäkurpitsa-annos.Sarita Blomqvist / Yle

Johanna Leppäsillan grillijuustohamppariin paahdetaan halloumia grillissä ja maalaisleipäsämpylän kruunaa tulinen paholaisen hilloa.

Katuruokapurilainen
Johanna Leppäsillan annos sisälsi grillattua halloumia. Sarita Blomqvist / Yle

Tuomariston puheenjohtaja Lauri Tähkä kiitteli kotikokkien intoa

Katuruokamestarin–kisan tuomaristossa olivat muusikko Lauri Tähkä, joka toimi myös tuomariston puheenjohtajana, erikoisneuvoja Pia Niemonen Varsinais-Suomen Martoista, keittiömestari Sami Mäkinen Turun kaupungin edustuskeittiöstä ja keittiömestari ja lehtori Jouni Vyyryläinen Turun ammatti-instituutista.

Ruokakilpailun tuomaristoa
Tuomaristoa: erikoisneuvoja Pia Niemonen, keittiömestari Jouni Vyyryläinen, muusikko Lauri Tähkä ja keittiömestari Sami Mäkinen. Sarita Blomqvist / Yle

Tähkä oli tyytyväinen kisan tunnelmaan ja kilpailijoiden antaumukselliseen toimintaan. Kotikokit ovat taitavia.

– Ihmiset sitoutuvat ruuanlaittoon ja tykkäävät tehdä ruokaa. Ruuanlaitto ei ole vakavaa. Se otetaan tosissaan, mutta ilon kautta. Ruuanlaitto on tärkeää ja on aina ollut ja tulee aina olemaan.

Ruokakilpailu grillien äärellä.
Niina Tuominen(oik.) valmisti kisassa poronkäristyskeiton.Sarita Blomqvist / Yle

Tähkä on itsekin koulutukseltaan kokki. Ruuanlaitto merkitsee yhä paljon.

– Olen taidon joskus 25 vuotta sitten opiskelut. Ei ole tullut paljon reseptejä tehtyä tai luettua siis. Teen sitä, mitä kaapista löytyy, kertoo Tähkä omista ruuanlaittotavoistaan.

Lauri Tähkä oli vielä vaitonainen Lintukoto–mökin kohtalosta. Sen vuokra-aika Turun kaupungintalon puistoss aon päättymässä. Suunnitelmat mökin tulevaisuudesta ovat vielä auki.