Jari Korkki: Kauppojen yö

Jos kokoomuslaiset eivät olisi niin persoja jouluglögille, kauppojen aukiolo olisi vapautettu jo viime vuosituhannella, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Kun itselläni on kolmen minuutin kävelymatka ruokakauppaan, joka on aina auki, ja matkan varrella on vielä 24 tuntia vuorokaudessa auki oleva apteekki, ei keskustelu kauppojen aukiolosta henkilökohtaisesti paljon hetkauta. Enemmänkin ihmetyttää, miksi kirkot ja kapakat eivät pyri samaan, vaikka niiden palveluille olisi joskus suurempi kysyntä varsinkin yön hämyisinä tunteina.

Mutta se tässä hallituksen kauppojen aukiolon vapautusprojektin nostattamassa riekkumisessa kuitenkin huvittaa, että etenkin kokoomuslaiset tuulettelevat esitystä kuin suurtakin voittoa ammattiyhdistysliikettä vastaan viritetyssä pyhässä sodassa.

Kovin on nopeasti päässyt unohtumaan, että alun perin lakialoitteen kauppojen aukiolon vapauttamisesta teki jo vuonna 1996 Paavo Lipposen (sd.) johtama hallitus, jossa perusdemarien lisäksi valtaa käyttivät muun muassa sellaiset porvaripuolueet kuin vasemmistoliitto ja vihreät.

Kaikki olisikin mennyt hienosti, ellei eduskunnassa tunnelman nostattamiseksi olisi tapana tarjoilla joulun alla alkoholipitoisia glögijuomia.

Tarjoilu pelasi, ja ratkaisevaan äänestykseen kauppojen aukiolosta tuli liian kiire.

Tapahtui nimittäin niinä päivinä yhdeksäntoista vuotta sitten, että työväenpuolueena tuntemattoman kokoomuksen edustajat nauttivat eduskunnan kirjaston antimista. Tarjoilu pelasi, ja ratkaisevaan äänestykseen kauppojen aukiolosta tuli liian kiire.

Niin kiire, että hallituksen esitys kaatui täpärästi äänin 84–82, kun uudistuksen puolesta esiintynyt edustaja Kimmo Sasi ja pari muuta kokoomuslaista myöhästyivät salista.

Eduskuntaperinteessä syyllisyyden taakkaa on tosin soviteltu myös äänestyksestä tuiki tietämättömälle virkamiehelle, joka kuulemma ratkaisevalla hetkellä painoi hissinnappulan saunakerrokseen.

Tosin eri syillä tai ilman syytä salista pinnasi parikymmentä muutakin hallituspuolueiden kansanedustajaa, joille aukiolon vapauttaminen oli syystä tai toisesta hankalaa.

Yhtä kaikki aukiolon vapautumista on taas uutisoitu ikään kuin kaikki kaupat olisivat jatkossa auki yötä päivää. Eivät varmasti ole.

Takavuosina Englannissa jotkut luulivat, että kun pubien aukiolo vapautetaan, ne alkavat olla auki pikkutunneille kuten Suomen kaljabaarit konsanaan.

Eivät alkaneet. Yhä vieläkin last calls kilisee useimmiten kello 23, koska niin on aina ollut ja varmaan tulee aina olemaankin.

Tuskin Suomessakaan on suurta tarvetta pitää isompia ruokakauppoja auki öisin, eikä kukaan varmaan kuvittele, että rättikaupat alkavat kaupitella tarjouskolttuja aamuyöstä.

Suurempaan tarpeeseen uudistus tuleekin niille, joilla on jotain myytävää turisteille Suomen ulkomaalaisille käsittämättömien juhlapyhien aikaan.

Loppuu se poikkeuslupien kanssa vehtaaminen.

Tosin helsinkiläisille tulee aina yhtä suurena yllätyksenä, että rajan pinnassa Kaakkois-Suomessa asiat on hoidettu niin, ettei lupia tarvitse olla joka loppiainen erikseen anomassa. Luvat on hoidettu kerralla kuntoon pidemmäksi aikaa.

Vielä kun olisi joku päivä taas niitä venäläisiä matkailijoitakin.

Jari Korkki
Kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja