Rovion lyhyt historia

Rovion lentorata saavutti huippunsa kolme vuotta sitten. Tulevaisuus riippuu paljolti siitä, miten kevyesti Angry Birdsit lentävät elokuvataivaalle. Joka tapauksessa nousu maailmanmaineeseen on ollut suomalaiselta firmalta sikahyvä suoritus.

Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Se tavallinen tarina, voisi sanoa Rovion alkutaipaleesta yli kymmenen vuotta sitten. Kolme nuorta miestä osallistuu 2003 mobiilipelikilpailuun, perustaa oman yhtiön ja jatkaa intohimoista pelien kehittämistä.

Miehet ovat liikkeellä oikeaan aikaan ja oikeilla vehkeillä. Viime vuosikymmenellä älypuhelimet ilmestyivät yhä useamman käteen ja sitä myötä aukeni tie mobiilipeleille. 

Parin vuoden kuluttua yhtiön nimeksi tuli Rovio Mobile ja taloudelliseksi tukijaksi Kaj Hed, yhtiön perustajan Niklas Hedin setä.

Rovion tarina on pitkälti Hedien historiaa, sillä yhtiön keskeisiä hahmoja olivat jo tuolloin toimitusjohtaja Mikael Hed, tämän serkku, yhtiön perustaja Niklas Hed ja Mikaelin isä, Kaj Hed. Hän on yhtiön pääomistaja.

Oikea lentorata

Hedit ovat julkisuudessa kertoneet, että varsinkin Kaj’lla ja Mikaelilla oli alkuvuosina syviä erimielisyyksiä yhtiön suunnasta. Mikael jättikin yhtiön mutta palasi takaisin vuoden 2009 alussa, kun nuori pelifirma oli kriisissä. Siinä vaiheessa 50 hengen työntekijäporukasta oli enää jäljellä 12 ja takana kymmeniä flopanneita pelejä. Alkoi uuden suunnan hakeminen.

Saman vuoden lopulla Rovio julkaisi pelin, jonka sai nimekseen Angry Birds.

Kuva: Rovio Mobile

Angry Birds

Angry Birds on yksikertaisuudessaan nerokas. Röyhkeät siat ovat ryövänneen lintujen munia, ja pelaajan tehtävänä on ampua ritsoilla lintuja sikojen niskaan.

Peli julkaistiin aluksi Applen alustoille. Sitä myytiin ensimmäisen puolen vuoden aikana yli 6,5 miljoonaa kopiota. Sittemmin muut alustat tulivat mukaan ja nyt myyntimäärä ylittää jo miljardin.

Pian tuotantolinjoille saatiin Angry Birds –pehmolelut, vaatteet, puistot ja koulutusmateriaalit.

Tämän vuosikymmenen alussa myynti oli kovaa. Vuonna 2012 yhtiön liikevaihto oli 152 miljoonaa euroa ja liikevoitto 77 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan yhtiön arvoksi laskettiin yli viisi miljardia.

Noihin aikoihin Rovion markkinointijohtaja Peter Vesterbacka arvioi, että yhtiön liikevaihto kasvaisi pian miljardeihin.

Kohti törmäystä

Vuonna 2013 vauhti alkoi hiipua selvästi, ja viime vuonna se lähenteli jo pysähdystä. Vuoden 2014 lopulla tuli yt-neuvottelu, jonka seurauksena työt loppuivat yli sadalta työntekijältä.

Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja vaihtui. Yhtiön suuromistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kaj Hed valitsi viime vuoden lopulla uudeksi toimitusjohtajaksi Hartwallilta tulleen Pekka Rantalan ja siirsi oman poikansa Mikael Hedin muihin tehtäviin.

Tosin julkisuudessa Kaj Hed on vakuuttanut, että päätös oli Mikaelin oma.

Yksi syy Rovion vauhdin hidastumiseen on ollut se, että maksullisten pelien tilalle ovat tulleet maksuttomat Free to Play –pelit. Niissä kehittäjäyhtiön pitää saada tuottonsa pelin sisään rakennetuista ominaisuuksista, joista pelaaja joutuu maksamaan. Tässä Rovio ei ole onnistunut.

Kuva: YLE / Jarkko Heikkinen

Munat kolmessa korissa

Tänään yhtiö ilmoitti irtisanovansa yli kolmanneksen lähes 700 työntekijästään. Lähes kaikki irtisanottavat ovat Suomessa. Yhtiö ilmoitti keskittyvänsä peleihin, oheistuotteisiin ja mediaan. Tämä merkitsee mm. sitä, että Rovion erilaisia opetushankkeita supistetaan.

Tämän vuoden heinäkuussa julkaistiin lintusarjan uusin osa Angry Birds 2. Sitä on ladattu lähes 50 miljoonaa kertaa. Se ei kuitenkaan riitä pitämään yhtiötä kasvu-uralla.

Animaatioelokuvalla uuteen lentoon?

Rovio on päättänyt tehdä valtavan 75 miljoonan euron satsauksen Angry Birds –animaatioelokuvaan, joka valmistuu vajaan vuoden päästä. Tekijöiksi on värvätty Simpsoneista tuttu käsikirjoittaja ja lukuisa joukko amerikkalaisnäyttelijöitä.

Angry Birdsien on aika munia lisää.