Venetsian pormestari kielsi Pride-kulkueen "äärimmäisenä kitschinä"

Ihmisoikeusryhmät ovat tuominneet pormestarin kommentit. Pormestari sai myös aikaan riidan Elton Johnin kanssa heti virkaansa astuttuaan, kun hän poisti kaupungin kouluista kirjat, joissa esiintyy samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Ulkomaat
Venetsian vastavalittu pormestari Luigi Brugnaro juhlii vaalivoittoaan tukijoidensa kanssa.
Venetsian vastavalittu pormestari Luigi Brugnaro juhli vaalivoittoaan tukijoidensa kanssa Venetsiassa vaali-iltana 15. kesäkuuta.Andrea Merola / EPA

Venetsian pormestari on sanonut, ettei hän halua nähdä kaupungissa Pride-kulkuetta niin kauan kuin on vallassa. Kesäkuussa valittu keskustaoikeistolainen liikemies Luigi Brugnaro kertoi näkemyksestään La Repubblica -sanomalehden haastattelussa keskiviikkona.

– Minun Venetsiassani ei tule olemaan Pride-kulkuetta. Menkööt marssimaan Milanoon tai omien kotiensa edustalle, Brugnaro sanoi.

Hän kutsui kulkuetta "farssiksi" ja "äärimmäiseksi kitschiksi".

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat kansalaisjärjestöt ovat tuominneet pormestarin lausunnot.

Järjestöt tuomitsevat lausunnon

Italian suurimman homojen oikeuksia puolustavan järjestön Arcigayn puheenjohtaja Flavio Romani sanoi, ettei pormestari voi pakottaa omia mielipiteitään koko kaupungille.

– Venetsia on kansainvälinen kaupunki, jossa monet kulttuurit ja uskonnot kohtaavat. Brugnaron täytyy ymmärtää, ettei se kuulu ainoastaan hänelle, Romani sanoi.

– Venetsia ei ole vain hänen kaupunkinsa. Tällä hetkellä hän hallinnoi sitä, mutta ei pitkään, ottaen huomioon vauhdin, jolla hän saa itsensä näyttämään typerykseltä.

– Hän on muuttumassa pakkomielteiseksi asiasta, eikä Venetsia ansaitse sitä, Romani totesi.

Venetsiaa ympäröivässä Veneton maakunnassa järjestetään Pride-kulkue joka vuosi. Se järjestettiin Venetsiassa viime vuonna ja seuraavan kerran se on tarkoitus järjestää siellä vuonna 2016. Tänä vuonna vuorossa oli Veronan kaupunki. Romani kutsui pormestarin marssimaan kulkueen kärkeen ensi vuonna.

Toisen homoseksuaalien oikeuksia ajavan järjestön Gay Centerin tiedottaja Fabrizio Marrazzo sanoi, että pormestari yrittää häätää homoseksuaalit Venetsiasta.

– Meidän täytyy vastata tähän, emme voi hyväksyä näin räikeää syrjintää, hän sanoi.

Elton John kutsui pormestaria "junttimaiseksi kiihkoilijaksi"

Pormestari Brugnaro aiheutti kohun jo aiemmin heti virkaansa astuttuaan, kun hän kielsi kaupungin kouluista ja päiväkodeista kirjat, joissa esiintyi samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Brittiläinen muusikko Elton John tuomitsi päätöksen sen jälkeen Instagram-sivullaan ja kutsui pormestaria "junttimaiseksi kiihkoilijaksi".

Pormestari vastasi käskemällä Elton Johnia pitämään näppinsä erossa Venetsian asioista.

Brugnaro on sanonut, ettei hän ole homofoobinen ja La Repubblicalle hän sanoi, että hänellä on homoystäviä.

Italian hallitus yrittää parhaillaan saada muotoilluksi lakia, joka sallisi samaa sukupuolta olevien liitot. Italia on ainoa suurempi läntisen Euroopan maa, jossa samaa sukupuolta olevien pariskuntien liittoja ei tunnusteta virallisesti. Lakiluonnos, joka sallisi parisuhteiden rekisteröinnin, on juuttunut maan senaattiin.

Lähteet: Reuters, AFP