Tsipras torjuu yhteistyön Kreikan opposition kanssa

Kreikassa pidetään ennenaikaiset vaalit syyskuussa. Väistyvä pääministeri Alexis Tsipras ei lähde samaan hallitukseen maltillisten oppositiopuolueiden kanssa.

Ulkomaat
Alexis Tsipras
Alexis TsiprasPanayiotis Tzamaros / AFP

Kreikan väistyvä pääministeri Alexis Tsipras ei aio koota maahan laajapohjaista hallitusta syyskuussa pidettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien jälkeen.

Vasemmistolaista Syriza-puoluetta johtava Tsipras sanoi kreikkalaisen televisiokanavan haastattelussa keskiviikkona, ettei hän osallistu samaan hallitukseen keskustaoikeistolaisen Uuden demokratian, sosialistipuolue Pasokin ja keskustalaisen To Potamin kanssa.

– Emme aio tehdä yhteistyötä vanhan järjestelmän kanssa, Tsipras sanoi.

– Emme tuo takaisin sitä, minkä ihmiset heittivät ulos.

Syrizan ennakoidaan olevan uusien vaalien suurin puolue, mutta on epävarmaa, pystyykö puolue valtaamaan yksin enemmistön parlamentissa. Arvioita vaikeuttaa se, ettei tuoreita mielipidemittauksia ole käytettävissä.

Tsipras sanoi keskiviikkona, että mikäli Syriza saa vaaleissa niukan enemmistön, hän pyrkii muodostamaan hallituksen nykyisen hallituskumppanin eli oikeistopopulistisen Itsenäisten kreikkalaisten kanssa.

Kreikan presidentin Prokopis Pavlopoulosin odotetaan tällä viikolla julistavan maahan uudet vaalit. Vaalipäivä on todennäköisesti 20. syyskuuta.

Lähteet: AP, AFP