Hyppää sisältöön

Serbia: Emme tule koskaan sulkemaan rajojamme siirtolaisilta

Pääministeri Aleksandar Vučić huomauttaa, että kyse on epätoivoisisita, parempaa elämää etsivistä ihmisistä, ei rikollisista ja terroristeista.

Syyrialaisia pakolaisia Serbian puolella lähellä Miratovacin kylää ja Makedoninan rajaa 25. elokuuta. Kuva: Đorđe Savic / EPA

Serbian pääministeri Aleksandar Vučić sanoo, ettei maa tule koskaa sulkemaan rajojaan siirtolaisilta.

– Emme tule koskaan pystyttämään aitoja tai muureja, Vučić sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Hän toteaa, että kyse on epätoivoisista ihmisistä, ei rikollisista ja terroristeista. He vain etsivät parempaa elämää itselleen ja lapsilleen. He tarvitsevat apua, eivät tuomitsemista ja rankaisemista, Vučić sanoi.

Pääministeri myös totesi, ettei virtaa voi pysäyttää aidoin. Pakolaiset vain etsisivät muita reittejä päästäkseen Länsi-Eurooppaan, hän toteaa.

Hän pyytää kuitenkin EU:lta lisää apua kymmenistä tuhansista maahantulijoista huolehtimiseen. EU on jo tukenut Serbiaa sadoilla tuhansilla euroilla, mutta Vučićin mukaan tämä ei riitä kattamaan kustannuksia.

Siirtolaiset asuttamaan autioituneita kyliä?

Serbiaan on saapunut tänä vuonna noin 100 000 siirtolaista, joista monet ovat jatkaneet matkaansa Unkariin ja muualle EU:hun. Unkari rakentaa Serbian-rajalleen aitaa hillitäkseen siirtolaisvirtaa.

Serbian parlamentin ihmisoikeusedustaja Brankica Janković ehdotti tiistaina serbialaisen B92-televisiokanavan haastattelussa, että siirtolaisia asutettaisiin serbialaiskyliin, jotka ovat autioituneet erityisesti Jugoslavian hajoamissotien aikana 1990-luvulla.

Ehdotus on kuitenkin herättänyt myös arvostelua. Belgradilaisen euro-atlanttisen tutkimuskeskuksen johtaja Jelena Milić kysyy, miten siirtolaiset integroituisivat yhteiskuntaan asuessaan alueilla, joissa ei ole taloudellista toimintaa eikä ihmisiä.

Serbia ei kuulu EU:hun, mutta on hakenut jäsenyyttä.

.
.