1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

PAM kauppojen aukioloajoista: Esityksen rajuus yllätti

Hallitus on kertonut suunnittelevansa kauppojen aukiolojen vapauttamista. Asiasta keskustelivat Ylen aamu-tv:ssä torstaina PAMin puheenjohtaja Ann Selin ja Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Ann Selin, Juhani Pekkala ja Sanna Ukkola.
Hallituksessa kaavaillaan kauppojen aukiolon vapauttamista. Kaupan liiton toimitusjohtajalla Juhani Pekkalalla ja ammattijärjestö PAMin puheenjohtajalla Ann Selinillä on vapaan aukiolon hyödyistä ja haitoista varsin erilaiset näkemykset.

Hallituksen esitys liikeaikalain kumoamisesta on yllättänyt rajuudellaan, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Hallitus kertoi alkuviikosta, että se suunnittelee kauppojen aukioloaikojen vapauttamista. Tuo esitys on nyt lausuntokierroksella.

Selin toteaa, että myös esityksen ajoitus on yllättävä.

– Tiesimme kyllä odottaa, että tulee lisävapautusta, mutta kyllä tämä rajuus nyt yllätti, hän sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa torstaina. Hänen mukaansa PAM on saanut asiasta palautettakin, niin esityksen puolesta kuin sitä vastaan.

– Meillä on jäsenistössä monenlaista mieltä tästä asiasta.

Palautetta on virrannut myös Kaupan liittoon. Toimitusjohtaja Juhani Pekkalan mukaan sen sisältö on vaihdellut mutta valtaosin näkemykset ovat olleet myönteisiä.

– Nähdään, että aukiololainsäädännöstä luopuminen on hyvää kehitystä.

"On vaikea nähdä tätä yhtälöä"

Selin totesi, että perustelut aukiolojen vapauttamiseksi ovat olleet ristiriitaisia.

Ann Selin Kuva: Yle

– Yhtäältä sanotaan, että todennäköisesti ei odoteta suuria muutoksia siihen, miten myymälät ovat auki nykytilaan nähden. Samalla sanotaan, että tulisi lisää työpaikkoja. Minun on vaikea nähdä tätä yhtälöä.

– Mikään näistä aikaisemmista laajennuksista ei ole näkynyt millään tilastoinnin tasolla [siten], että se olisi lisännyt työtä, Selin sanoi.

Pekkala puolestaan tähdensi, että kauppa on iso toimiala eivätkä "tällaiset muutokset välttämättä näy suurina tilastollisina muutoksina".

– Joka tapauksessa meidän mielestämme tämä kyllä lisää työllisyyttä ja parantaa mahdollisuuksia kasvuun, hän vastasi Selinille.

Kaupan liitto: Palvelut eivät säily rajoja asettamalla

Selin sanoi olevansa huolissaan siitä, että suurten kauppojen osuus kasvaa koko ajan, samalla, kun lähikaupat vähenevät. Hän totesi, että tämänkaltaiset laajennukset ovat aina parempi asia isoille toimijoille kuin pienille.

– Siinä mielessä työllisyydenkin kannalta voi olla, että se on vähän heikko kehitys. Isoissa tehdään pienemmällä väellä sama liikevaihto kuin pienissä tehdään.

Pekkala kertoi, että hän uskoo pikemmin niin päin, että palveluita on, jos kysyntääkin on.

Juhani Pekkala Kuva: Yle

– Sillä tavalla nämäkin palvelut voivat säilyä, mutta ne palvelut eivät voi säilyä sitä kautta, että asetetaan rajoja ja tavallaan pakotetaan kuluttajat käyttämään niitä, Pekkala sanoi.

Työntekijän näkökulmasta aukioloaikojen vapautuksen huono puoli olisi se, että ennakoitavuus vähenisi entisestään, PAMin Selin katsoo.

– Ei ole yhtään päivää vuodessa, jolloin voisi ajatella, että minulla on varmasti silloin vapaapäivä, hän havainnollisti aamu-tv:ssä.

Huonoa olisi sekin, että vuoropäivähoitoa on monilla paikkakunnilla huonosti saatavilla.

– Jos nämä aukiolot muuttuvat entisestään ilta- tai yöpainotteisiksi, sitten tämän maan hallituksen pitäisi kyllä samalla miettiä, kuinka näille ihmisille turvataan lapsen päivähoito.

– Julkisten palvelujen pitäisi kulkea tässä rinnalla, jos tähän täyteen vapauteen mennään, Selin painotti.