Keskustele vihreistä valoista: Sopivatko autot ja jalankulkijat samaan aikaan suojatielle?

Viikon kuluessa kaksi lasta on kuollut suojatieonnettomuudessa. Sekä Tampereella että Helsingissä sattuneissa onnettomuuksissa paloi vihreä valo yhtäaikaa jalankulkijoille ja kääntyville ajoneuvoille. Pitäisikö jalankulkijoiden saada omat vihreät valot?

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suojateillä on sattunut pienen ajan kulessa kaksi vakavaa onnettomuutta. Tampereella menehtyi 11-vuotias tyttö ja Helsingissä 9-vuotias tyttö. Toisena osapuolena oli rekka ja kuorma-auto. Alustavien tietojen molemmissa tapauksissa risteyksessä paloi vihreä valo sekä jalankulkijoille että kääntyville ajoneuvoille.

Onnettomuudet ovat herättäneet kysymyksen, kuinka vaarallista on, että kääntyville autoille ja suojatietä ylittäville jalankulkijoille palaa vihreä valo samaan aikaan. Tampereen kaupunki aikoo selvittää, pitäisikö Mariankadun ja Pirkankadun onnettomuusristeyksen valoja muuttaa.

– Tämä on aika visainen kysymys. Varmasti turvallisuuden kannalta olisi hyvä, että vihreä valo olisi eri aikaan. Mutta liikenteen toimivuuden takia on jouduttu erilaisiin ratkaisuihin, kertoo suunnittelupäällikkö Ari Vandell.

Yle Uutisten jutusta käy ilmi, että peileistä huolimatta kuorma-autoissa ja rekoissa jää oikealle puolelle laaja alue, johon kuljettaja ei näe. Onko oikein päästää tällainen ajoneuvo suojatielle samaan aikaan jalankulkijoiden kanssa?

Toisessa Yle uutisten artikkelissa Suomen logistiikka ja kuljetus ry SKAL ehdottaa vilkkaisiin risteyksiin nuolivaloa ajoneuvoille.

Mitä mieltä olet - tarvitsevatko jalakulkijat oman vihreän valon? Osallistu keskusteluun.