Kotkaan jopa 500 vastaanottokeskuspaikkaa – tarjolla sairaala ja hotelli

Lautakunta ei näe estettä Laajakosken entisen sairaalan muuttamisesta vastaanottokeskukseksi. Jos varasuunnitelma toteutuu, voi Kotka ottaa vastaan jopa noin 500 turvapaikanhakijaa.

Kotimaa
Laajakosken sairaala
Jani Aarnio / Yle

Kotkassa sijaitsevaan Laajakosken entiseen sairaalaan saatetaan perustaa uusi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunnan mukaan sairaala voidaan tarvittaessa muuttaa Suomen Punaisen Ristin (SPR) ylläpitämäksi vastaanottokeskukseksi.

Entisen sairaalakiinteistön kohtalo vastaanottokeskuksena riippuu myös pitkälti Kouvolan kaupungin halusta perustaa vastaanottokeskus. Kouvolan kaupunginhallitus käsittelee vastaanottokeskusta maanantaina. Alustavasti kaupunki suhtautuu keskukseen myönteisesti.

Maahanmuuttovirasto aikoo käyttää Kouvolan vastaanottokeskuksessa hajautettua mallia, jossa turvapaikanhakijat sijoitettaisiin vuokra-asuntoihin ympäri kaupunkia.

Kouvolan epävarman tilanteen vuoksi SPR:n Kaakkois-Suomen piiri on etsinyt vaihtoehtoisia tiloja keskukselle. Toiminnanjohtaja Arja Vainio on käynyt tutustumassa Laajakosken sairaalaan, ja hänen mukaansa sinne voitaisiin perustaa jopa 300 paikan keskus.

Lisäksi entistä hotelli Leikaria Kotkassa on tarjottu vastaanottokeskukseksi, mutta sen osalta SPR ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin. Laajakosken entisen sairaalan käytöstä mahdollisena vastaanottokeskuksena SPR on kertonut Maahanmuuttovirastolle.

Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti keskiviikkona lisätä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuspaikkojen määrää 250:een. Paikat otetaan käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Paikkalisäys johtuu siitä, että Suomeen saapuu tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Kotkassa turvapaikanhakijat hajasijoitetaan ympäri kaupunkia.

Vastaanottokeskuspaikkojen lisäys on tuomassa Kotkaan töitä arviolta 20 henkilölle. Uudet vakanssit voitaisiin täyttää lokakuun alusta alkaen. Maahanmuuttovirasto korvaa vastaanottopaikoista syntyneet lisäkulut kaupungille täysimääräisesti.

_27.8. klo 11.11 Juttua täydennetty. _