Tanska puolittaa pakolaisten sosiaalietuudet

Uuden hallituksen suunnitelmaan kuuluu turvapaikanhakijoiden vähentäminen. Tanskan integraatioministeri haluaa, että Tanska harjoittaa omaa maahanmuuttopolitiikkaansa, ei EU:n.

Ulkomaat
Ihmiset osoittavat mieltään uuden hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan 26. elokuuta Kööpenhaminassa.
Ihmiset osoittavat mieltään uuden hallituksen pakolaispolitiikkaa vastaan 26. elokuuta Kööpenhaminassa.Emil Hougaard / EPA

Tanskan kansankäräjät on hyväksynyt lain, joka pienentää valtion sosiaalietuuksia pakolaisille huomattavasti, Ruotsin radio kertoo (siirryt toiseen palveluun). Tanskan hallituksen suunnitelmaan kuuluu turvapaikanhakijoiden vähentäminen.

Syyskuun ensimmäinen päivä voimaan tuleva laki tarkoittaa käytännössä, että Tanskaan tulevien pakolaisten tukirahat puolitetaan. Yksin kahden lapsen kanssa tuleva vanhempi saa esimerkiksi vajaat 800 euroa (6 000 Tanskan kruunua). Aiemmin summa oli noin 1 400 euroa (11 000 Tanskan kruunua).

Tukea kutsutaan uuden lain mukaan integraatiotueksi.

Ennen äänestystä lakiehdotusta kritisoitiin kansankäräjillä kovasanaisesti.

– Tänään on epätavallisen surullinen päivä. Tämä lakiehdotus tarkoittaa, että yhä useampi lapsi kasvaa köyhyydessä, punavihreän oppositiopuolueen Yhtenäisyyslistan puheenjohtaja Johanne Schmift-Nielsen sanoi.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kritisoinut Tanskan uutta lakia. UNHCR:n mukaan laki on syrjivä, eikä se vastaa YK:n pakolaissopimusta. Useat tanskalaiset järjestötkin ovat olleet kriittisiä lakia kohtaan. Järjestöt ja viranomaiset ovat varoittaneet hallitusta, että laki heikentäisi integraatiota, koska pakolaisilla ei tule olemaa varaa asuntoon vastaanottokeskusten ulkopuolella.

Tanskan oma maahanmuuttopolitiikka

Porvarienemmistön mukaan tukien kiristäminen tulee vähentämään pakolaisten tuloa Tanskaan. Tukien vähentämisellä uskotaan myös motivoivan työn tekemiseen.

Tanskan integraatioministeri Inger Støjberg (Venstre) sanoo uuden lain olevan ensimmäinen askel pyrkimyksessä saada maahanmuuttopolitiikka raiteilleen.

Støjberg sanoo Politiken-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että kaikki muutkin maat yrittävät hillitä pakolaisten tuloa. Hän torjuu ajatuksen yhteisestä eurooppalaisesta pakolaissuunnitelmasta.

– Mielestäni on paras, jos Tanska harjoittaa omaa pakolaispolitiikkaansa.

Støjberg muistuttaa, että EU:n oli tarkoitus jakaa pakolaisia jäsenmaiden kesken, mutta se osoittautui vaikeaksi.

– Uskon, että pakolaisten virtaus Tanskaan kiihtyisi, jos lähtisimme mukaan pakolaisyhteistyöhön, Støjberg sanoo.

Viime vuonna Tanskasta haki turvapaikkaa 15 000 ihmistä. Määrä kaksinkertaistui vuodesta 2013.