Puola vahvistaa: Sodanaikainen juna löytyi – Onko kyseessä natsien aarrejuna?

Kaksi aarteenetsijää on ilmoittanut löytäneensä sodanaikaisen saksalaisjunan, joka legendan mukaan katosi vuonna 1945 mukanaan aseita ja arvoesineitä. Viranomaiset vahvistavat merkittävän löydön, mutta eivät sitä, että kyseessä olisi aarrejuna, kertovat muun muassa uutissivustot NBC ja The Telegraph.

Ulkomaat
Kuvassa vanha kaivosjuna Wałbrzychin kaivoskeskuksessa Puolassa.
Kuvassa vanha kaivosjuna Wałbrzychin kaivoskeskuksessa Puolassa.Maciej Kulczynski / EPA

Lounaispuolalaisen Wałbrzychin kaupungin edustajat ovat vahvistaneet, että alueelta on löytynyt historiallisesti merkittävä sotilasjuna, kertovat muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava NBC (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan selvää, onko se kullalla ja muilla arvoesineillä lastattu legendaarinen natsien aarrejuna, kuten on uumoiltu.

Viranomaiset kertoivat jo viime viikolla, että kaksi aarteenetsijää oli ottanut heihin yhteyttä ja väittänyt löytäneensä sodanaikaisen saksalaisjunan, joka legendan mukaan katosi vuonna 1945 tunnelissa mukanaan aseita ja arvoestineitä.

Puolalainen ja saksalainen mies olivat sanoneet asianajajansa välityksellä, että he paljastavat junan olinpaikan, jos saavat kymmenen prosenttia löydön arvosta.

"Tieto on nyt virallinen"

Keskiviikkona Wałbrzychin apulaispormestari Zygmunt Nowaczyk kertoi toimittajille:

– Tieto on nyt virallinen: olemme löytäneet jotain.

Paikallishallituksen lehdistöedustaja Arkadiusz Gołębiewski vahvistaa NBC:lle, että Wałbrzychista on löytynyt sotilasjuna.

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tiedossa, mitä junassa on. Puolan kulttuuriministeriölle on ilmoitettu asiasta siltä varalta, että junassa on jotain arvokasta, The Telegraph kertoo.

Natsien aarrejunasta huhuttu pitkään

Wałbrzychin lähellä sijaitsevan Książin linnan opas Mateusz Meissner kertoo NBC:lle, että huhuja natsien aarrejunasta on liikkunut alueella pitkään. Legendan tueksi ei kuitenkaan ole konkreettisia todisteita.

Jotkut uskovat, että korkea-arvoinen natsikomentaja laittoi Varsovassa anastetun kullan ja varat yhteen paikkaan, todennäköisesti junaan, joka lähti kaupungista sodan loppupuolella neuvostojoukkojen lähestyessä. Se, minne mahdollinen juna meni, on arvoitus.

Meissner kertoo, että natsi-Saksan armeija kaivoi toisen maailmansodan aikana paljon tunneleita alueelle. Linna yritettiin muuttaa Adolf Hitlerin virkamiesten hotelliksi ja turvallisuussyistä alle kaivettiin tunneleita.

Yksi teoria on, että juna kätkettiin tunneleihin, jotka ovat jopa viisi metriä korkeita, Meissner sanoo.

The Telegraph puolestaan kertoo legendasta, jonka mukaan junassa oli tonneitain Breslaun eli Wrocławin kaupungista otettua kultaa, kun se katosi. Jotkut ovat arvelleet, että lastina saattaisi olla muun muassa arvoesineitä Preussin kuninkaan Frederik I:n rakentamasta meripihkahuoneesta.