Tuulivoimalan läheisyys pelottaa – asukkaat tuntevat särkyjä ja stressioireita

Porin Ahlaisissa järjestettin keskiviikkona keskustelutilaisuus Peittoon alueen tuulivoimaloista. Paikalliset halusivat esitellä näkymyksiään kaupungin päättäjille.

Kotimaa
Ihmisiä ulkona, taustalla tuulivoimala.
Karri Laihonen / Yle

Porin Peittoossa olevien tuulivoimaloiden aiheuttama melu saa kovaa kritiikkiä.

- Tuulivoimaloista tuleva matala taajuus aiheuttaa terveyshaittoja, siitä on olemassa amerikkalaisia tutkimuksia jo 1980-luvun lopulta, vakuuttaa Riitta Kyynäräinen.

Hän päätti järjestää keskustelutilaisuuden tuulivoimaloiden haitoista. Asia kirvoittikin kielenkannat noin 30 paikalle tulleen keskuudessa. Tilaisuus pidettiin Tarja Pajusen pihamaalla, josta on noin kilometrin matka lähimpään tuulivoimalaan.

- Joillekin tulee päänsärkyä tai korvasärkyä ja toisille stressioireita. Tuulivoimaloiden pitäisi olla ainakin kahden kilometrin päässä asutuksesta, Kyynäräinen sanoo.

Valtuutettu lupaa huomioida palautteen

Porin kaupungin päättäjiä Peittoon keskustelutilaisuudessa edustivat ympäristöpäällikkö Matti Lankiniemi ja vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Anne Liinamaa. He joutuivat kovaan grilliin paikalle saavuttuaan. Peittoossa ollut väki oli yhtä mieltä siitä, ettei heitä ole kuunneltu ja tuulivoimalat on sijoitettu liian lähelle asutusta.

- Tutkimukset ovat olleet epäasiallisia eikä YVA-selvitystä eli luontovaikutusten arviointi ole tehty. Sekä voimalat rakentanut Tuuliwatti Oy että Porin kaupunki ovat olleet välinpitämättömiä, totesi Riitta Kyynäräinen.

Porin kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina uusien tuulivoimala-alueiden kaavoittamista. Porin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Anne Liinamaa lupaa, että Peittoossa kuullut mielipiteet otetaan huomioon, kun uusia tuulivoimaloita suunnitellaan.

- Meidän valtuustoryhmä on ottanut palautteen hyvin tosissaan. Sen takia olemme täällä paikalla. Teemme palautteen pohjalta päätöksen, jonka kerromme sitten maanantaina.