Heinolan uimahalliremontissa isoja epäselvyyksiä – "rahaa kuluu"

Heinolan uimahallin peruskorjaus käynnistyi kesäkuussa. Kesän aikana työmaa on ollut seisahduksissa kuukauden. Urakoitsijan mielestä remontin suunnittelussa on isoja puutteita, kun taas kaupungin mukaan työ etenee suunnitellusti.

urakkatyö
Heinolan uimahalli on remontissa.
Anna Näveri / Yle

Heinolan uimahallin laajamittainen peruskorjausremontti alkoi kesäkuun alussa. Pian remontin alkamisen jälkeen urakoitsijan, Rakennustoimisto Valven suunnalta alkoi kuulua moitteita peruskorjauksen huonosta suunnittelusta ja valvonnasta.

– Suunnittelussa on valtavasti puutteita. Vieläkään emme ole saaneet kaikkia tarvittavia rakennuskuvia, emmekä vieläkään ole päässeet täysin viemään remonttia eteenpäin.

– Osa kuvista on nyt toimitettu, mutta ne ovat niin puutteellisia ja virheellisiä, ettei noilla kuvilla voi rakentaa, urakoitsijan edustaja Juhani Valve kertoo.

Valveen mukaan remontin huonosta suunnittelusta ja työmaan seisahduksista johtuen remontin reilun kahden miljoonan kustannusarvioon saattaa tulla lisähintalappu.

Osa kuvista on nyt toimitettu, mutta ne ovat niin puutteellisia ja virheellisiä, ettei noilla kuvilla voi rakentaa.

Juhani Valve

– Veronmaksajien rahaa kuluu koko ajan. Tässä vaiheessa on tullut jo useiden kymmenien tuhansien eurojen lisälasku.

Epäselvyydet ja työmaan seisahdukset olisivat Valveen mukaan olleet vältettävissä, jos työmaan suunnittelu ja valvonta olisi alusta alkaen ollut ajan tasalla.

– Suurin syy on se, että kaupungilta puuttuu kokonaan suunnitteluiden ohjaus ja valvonta. Urakoitsijana en ole koskaan nähnyt vastaavaa.

Kaupungin mukaan suunnittelu on saatettu ajan tasalle

Heinolan kaupungin kiinteistöpäällikkö Ilpo Hyytiän mukaan tilanne ei ole niin dramaattinen kuin urakoitsijataho antaa ymmärtää.

– Suunnitelmissa on ollut puutteita, mutta niitä on varmasti kaikissa peruskorjaussuunnitelmissa. Kolmena viime viikkona on yhdessä urakoitsijan ja rakennesuunnittelijan kanssa tehty aikataulut suunnitelmien toimittamisesta, ja suunnitelmat ovat valmistuneet sen mukaisesti.

Purkutöiden yhteydessä paljastui alkuperäisessä rakennustyössä tehtyjä oleellisia virheitä.

Ilpo Hyytiä

Hyytiän mukaan uimahalliremontti on jäljessä kokonaisaikataulua neljä viikkoa. Suurin syyllinen viivästykseen on hänen mukaansa 70-luvun huono rakentaminen.

– Tarkempia mittapiirustuksia päästiin tekemään vasta sen jälkeen kun purkutyöt oli tehty. Alkuperäisten, 1970-luvun suunnitelmien mittatietoihin ei voi luottaa. Tästä syystä ja kesälomakaudesta syntyi viive. Lisäksi purkutöiden yhteydessä paljastui alkuperäisessä rakennustyössä tehtyjä oleellisia virheitä, joiden korjaus vaati myös ylimääräistä suunnittelua.