Hyppää sisältöön

Ylen toimittajan työskentely estettiin Donetskissa

Ylen ulkomaantoimittajan Antti Kurosen akkreditointi ns. Donetskin kansantasavaltaan Itä-Ukrainassa on evätty. Viime viikolla alueella työskentely estettiin Iltalehden toimittajalta. Akkreditointikieltojen taustalla on Donetskiin muuttanut suomalainen Janus Putkonen.

Antti Kuronen raportoi edellisen kerran Itä-Ukrainasta kesäkuussa. Kuva: Yle

Ylen ulkomaantoimittajan Antti Kurosen akkreditointi niin kutsutussa Donetskin kansantasavallassa on evätty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hän ei voi matkustaa Itä-Ukrainassa kapinallisten puoleiselle alueelle raportoimaan sodasta. Sen sijaan Ukrainan armeijan puolella rintamaa Kuronen voi työskennellä.

Kuronen oli normaaliin tapaan hakenut akkreditointia kansantasavallan viestintäosastolta ennen alueelle saapumistaan. Viestintäosasto antoi kuitenkin kielteisen päätöksen ilman selityksiä.

– Viime vuoden huhtikuusta lähtien olen ollut noin kymmenen kertaa Donetskissa. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut ongelmia saada toimittajilta vaadittava akkreditointi, kertoo Antti Kuronen Ukrainasta.

Viime viikkoina Donetskin viranomaiset ovat estäneet kuitenkin useiden konfliktia pitkään seuranneiden toimittajien työskentelyn.

Iltalehden toimittaja Nina Leinonen sai hylkäävän päätöksen viime viikolla. Ilmeni, että suosituksen oli tehnyt suomalainen Janus Putkonen, joka on heinäkuusta lähtien asunut Donetskissa. Sinne hän on perustanut englanninkielisen uutistoimiston DONi News (siirryt toiseen palveluun). Ennen sitä hän julkaisi suomenkielistä Verkkomedia-uutispalvelua.

Iltalehden Leinoselle ilmoitettiin, että hän ei voi toimia Donetskissa, koska on kirjoittanut Krimin valtauksesta ja käyttänyt sanaa separatisti.

"Janus Putkosen mukaan kaltaiseni ihmiset eivät voi työskennellä Donetskissa. Hän tosin korosti, ettei tee päätöstä akkreditoinnin myöntämisestä, mutta antaa suositukset asian suhteen", Nina Leinonen kirjoittaa Iltalehdessä.

Putkonen ei kommentoinut puhelimessa

Ylen toimittaja Antti Kuronen tavoitti Janus Putkosen puhelimitse. Putkonen ei sanonut, että hän olisi valmistellut hylkäämispäätöstä. Hän lupasi selvittää asian, ja hetkeä puhelun jälkeen hän ilmoitti tekstiviestillä, että akkreditointi on evätty, eikä hän näe perusteita muutoksen hakemiselle. Päätöksen perusteita hän ei halunnut avata vedoten siihen, että kyseessä on "viranomaispäätös".

– Puhelun aikana Janus Putkonen kertoi, että Donetskin kansantasavallassa on tehostettu toimittajien tarkkailua, ja "siksihän minäkin tavallaan täällä olen". Tarkkailulla halutaan hänen mukaansa estää valheiden levittäminen tilanteesta. Kun kysyin, olenko minä kirjoittanut valheita, Putkonen ei kommentoinut asiaa, kertoo Antti Kuronen.

Vaikuttaa siltä, että akkreditointien epääminen kohdistuu nimenomaan yksittäisiin toimittajiin, ei varsinaisesti medioihin.

Monilta toimittajilta evätty akkreditointi

Uudesta tiukemmasta linjasta viestii se, että elokuussa useiden toimittajien työskentely on estetty Donetskissa.

– Tiedän useamman tapauksen, jossa alueella aikaisemmin raportoineet toimittajat eivät ole saaneet lupia. Joukossa on suurimpien kansainvälisten medioiden arvostettuja toimittajia, kertoo Antti Kuronen.

Ukrainan sodan seurauksena maan itäosiin on perustettu kaksi niin kutsuttua kansantasavaltaa. Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloilla on omat hallintonsa. Jotta toimittaja voi työskennellä alueilla, on hänellä oltava kansantasavaltojen viestintäministeriöiden myöntämät akkreditoinnit.

– Journalistisesti on todella ikävää, etten toistaiseksi pääse Donetskiin raportoimaan. Sodan aikana olen raportoinut molemmilta puolilta rintamaa, itse asiassa enemmän kapinallisalueilta. Olen raportoinut hädästä, jota on molemmin puolin, tehnyt normaalia journalistista työtä. Siksi ihmettelen päätöstä.

– Tämä viestii varmasti tilanteen kärjistymisestä. Sodan osapuolet ajautuvat yhä kauemmas toisistaan, ja se on ikävä kehitys, toteaa Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen.

.
.