Nurmijärvellä nopeusrajoitukset eivät pure edes kouluteillä

Nurmijärven liikennetutkimuksen tulokset viime vuodelta ovat korutonta kertomaa. – Surullista, huokaa kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemi.

Kotimaa
Kaksi autoa poliisin ratsiassa.
Uusi valtakunnallinen linjaus ohjeistaa antamaan rikesakon 7 km/h ylinopeudesta. Uusi käytäntö astuu voimaan lokakuun alussa.YLE

Iso osa autoilijoista ei kunnioittanut nopeusrajoituksia edes koululaisten käyttämillä kulkuteillä. Esimerkiksi Kassakummuntiellä melkein kaksi kolmesta autoilijasta ajoi selkeää ylinopeutta.

Syrjäläntiellä autoilijoista 46 % ajoi 10-20 km/h yli suurimman sallitun ajonopeuden 30 km/h.

Urttilantiellä 40 % päästeli 10-20 km/h ylinopeutta ja 14 % autoilijoista ajoi yli 20 km/h ylinopeutta. Nopeusrajoitus oli 40 km/h.

Alitilantiellä, Aleksis Kiven tiellä ja Punamullantielläkin iso osa autoilijoista ajoi lujempaa kuin nopeusrajoitus salli.

Hidasteet eivät auta

Kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemi toivoo, että poliisi lisäisi valvontaa Nurmijärvellä. Omiakin toimenpiteitä on tehty ja suunnitteilla.

Vauhtia on pyritty hillitsemään muun muassa hidasteilla, mutta niiden ulkopuolella autoilijat eivät tunnu välittävän rajoituksista.

– Meillä on myös liikuteltava nopeusnäyttötaulu, jota me pidetään aina määräajoin tietyissä kohteissa. Nyt ollaan mietitty, pitäisikö koulujen läheisyyteen asentaa kiinteät nopeusnäyttötaulut.

– Niillä on todettu olevan vaikutusta ajonopeuksiin. Kun autoilija näkee ajonopeutensa, hän hidastaa, Korteniemi sanoo.

Vanhemmillakin ylinopeutta

Nopeusmittaus toteutettiin kuntalaisten aloitteen pohjalta. Oli sattumaa, että mittauspisteet sijoittuivat koululaisten käyttämille teille.

Kuulostaa hurjalta, mutta Pia Korteniemen mukaan koululaisten vanhemmissakin on ylinopeutta ajavia.

Liikennetutkimuksen tulokset lähetetään poliisin lisäksi koulujen johtokunnille ja vanhempaintoimikunnille tiedoksi ja toimenpiteitä varten.

Vanhempien ja koulun henkilökunnan toivotaan omalla esimerkillään edistävän liikenneturvallisuutta erityisesti koulujen läheisyydessä sekä muualla katu- ja tieverkossa.