Patterin välissä, patjan alla tai saaressa talven vankina – lainakirja voi myöhästyä monesta syystä

Myöhästyneitä kirjoja palauttavia on ammattilaisen luokittelun mukaan kolmea lajia: reippaita, noloja ja närkästyneitä. Myöhästymisille löytyy lähes järjestään jokin selitys. Ihan kaikkia niistä virkailija ei niele.

Kotimaa
YLE / Petri Kuikka

Palveluesimies Terhi Aro-Pollari Kokkolan kaupunginkirjastosta on kuullut monenlaisia selityksiä sille, miksi kirjaston kirjat ovat myöhässä. Yleisimmin vedotaan sairastumiseen. Aro-Pollari muistuttaa, että petipotilaskin voi uusia lainan soittamalla tai verkkokirjastossa.

Värikkäämpiäkin selityksiä löytyy: joskus opukset ovat olleet mummolassa, toisessa tapauksessa taas patterin välissä tai patjan alla. Kirjoja jää myös esimerkiksi koko talveksi mökille saareen, ja ne saadaan vasta keväällä, kun sinne pääsee takaisin.

– Täytyy tunnustaa, etten usko kaikkea, naurahtaa Aro-Pollari.

Hän jakaa myöhässä olevien kirjojen palauttajat kolmeen kategoriaan. Osa tuo myöhästyneet kirjat reippaasti ja maksaa rästinsä mukisematta. Toiset tulevat noloina: Nyt pääsi käymään näin.

Täytyy tunnustaa, etten usko kaikkea.

Palveluesimies Terhi Aro-Pollari

Kolmanteen joukkoon kuuluvat eivät myönnä tapahtunutta millään, osa jopa närkästyy Aro-Pollarin mukaan siitä, että sakkomaksu alkaa juosta jo eräpäivää seuraavasta päivästä.

– Siitä joutuu vääntämään valitettavan paljon.

Myöhässäoloaika vaihteleeparista päivästä siihen saakka, ettei kirjaa löydy – eikä näy asiakastakaan sen jälkeen.

Kirjastosta lähtee kaksi muistutusta, sen jälkeen matkaan pannaan lasku. Jos laskun summa niin edellyttää, viime kädessä saatavia haetaan perinnän kautta. Näin tehdään Aro-Pollarin mukaan viikoittain.