Talvivaara teki alkuvuonna miljoonien tappiot

Sotkamon nikkelikaivoksen louhinta oli jäissä koko tammi-heinäkuun.

talous
Työntekijä Talvivaaran porttien sisällä.
Miia Roivainen / Yle

Talvivaara teki vuoden ensimmäisellä puoliskolla tappiota noin 15 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan tappiot koostuvat lähinnä saneerausvelkojen korkokuluista. Yhtiö on rahoittanut päivittäiset toimintansa tuottamalla hallinnollisia ja teknisiä palveluja ja vuokraamalla koneita ja laitteistoja Talvivaara Sotkamon konkurssipesälle.

– Yhtiön operatiivinen tulos oli ennusteiden mukaisesti tappiollinen, mutta yrityssaneeraukseen liittyvien kustannusten vähentyessä on odotettavissa, että kassavarat pyysyvät katsauskauden lopun tasolla seuraavien kuukausien ajan, kunnes ratkaisu yhtiön tulevaisuudesta on selvillä, Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä sanoo.

Perän mukaan saneerausohjelmaehdotuksen hyväksyminen oli Talvivaaralle tärkeä välitavoite.

– Vaikka edessä on vielä merkittäviä haasteita, velkojien hyväksynnällä oli suuri merkitys pitkittyneessä yrityssaneerausprosessissa. Olemme saaneet jatkuvaa tukea osakkeenomistajilta ja velkojilta, mutta raaka-ainemarkkinoiden heikkous vaikuttaa edelleen koko kaivosalan rahoitukseen, Perä toteaa.

Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssin jälkeen kaupankäynti Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n osakkeella Helsingin pörssissä keskeytettiin viime vuoden marraskuussa. Kaupankäynnin keskeytys jatkuu edelleen.

Talvivaaran toimintaa Sotkamossa pyörittää nykyisin valtion omistama Terrafame, joka osti konkurssiin menneen Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan. Terrafame on aloittanut uudelleen louhinnan ja kaivostoiminnan Talvivaarassa elokuussa.