Saksaan pyrkivä syyrialaismies Ylelle: En odota Euroopalta paljoa, toivon vain pääseväni turvaan

Yle tapasi Eurooppaan pyrkivän damaskoslaisen Osaman Turkissa. Väärennetyllä passilla Turkkiin tullut Osama haluaa paikkaan, jossa on rauha. Monen muun pakolaisen lailla hän pyrkii seuraavaksi Kreikan saarille.

Ulkomaat
Pelastusrengas mallinuken kaulassa
Tom Kankkonen / Yle

Voiko pelastusliivien myynti olla niin arkaa bisnestä, että myyjiä tai asiakkaita ei saa kuvata eikä haastatella? Voi. Turkkilaisessa Izmirin kaupungissa pelastusliivikauppa on arka asia.

Basmanen kaupunginosa on täynnä syyrialaisia pakolaisia. Täällä liivejä ei osteta veneilyä varten, vaan pakomatkan seuraavaa etappia ajatellen.

– Te kuvasitte liikkeen sisälle. Työntekijät näkyvät. Ette saa tehdä näin, kiihtynyt nainen huutaa meille.

Pelastusliivit käyvät kaupaksi

Kiihtymyksen syy on se, että kauppiaita on syytetty ala-arvoisten pelastusliivien myynnistä kovilla hinnoilla. Välillä poliisi on tehnyt ratsioita ja kerännyt kaikkein kehnoimmat liivit talteen. Kauppa näyttää kuitenkin käyvän rivakasti.

Hiukan rauhallisempi myyjä kertoo, että liivejä menee 50 päivässä, välillä enemmänkin. Hinnat ovat parinkymmenen euron paikkeilla, ja ostajia riittää.

Basmanessa kuulee enemmän arabian kieltä kuin turkkia. Paikallisen moskeijan pihalla oleilee syyrialaisten lisäksi ainakin palestiinalaisia ja afganistanilaisia. Kaduilla näkyy paljon nuoria miehiä, mutta myös kokonaisia perheitä, isovanhempia myöten.

Täältä ihmiset pyrkivät nopeasti eteenpäin kohti Kreikkaa ja sieltä edelleen pohjoiseen. 29-vuotias Osama on juuri saapunut Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta, eli hallituksen valvomalta alueelta.

– Minut on myönnettävä, että matkustin väärennetyllä passilla, Beirutin kautta, Osama kertoo, kun tapaamme pienessä hotellissa sivukauden varrella.

Osama ei halua kuolla turhassa sodassa

Tom Kankkonen haastattelee Osamaa
Rinna Härkönen / Yle

Osama ei halua kertoa koko nimeään, eikä näytä kasvojaan kameralle. Hän lähti pakoon, koska edessä oli kutsu taistelemaan Syyrian armeijaan riveissä. Armeija kärsii kasvavasta miehistöpulasta, kun entistä harvempi haluaa taistella hallituksen riveissä sekavassa sodassa.

– Minut olisi otettu armeijaan, jos olisin jäänyt Syyriaan. Kohtaloni olisi voinut olla mikä vaan. Tuhannet ihmiset kuolevat joka kuukausi. He kuolevat täysin turhaan, Osama miettii.

Hänen mielestään Syyrian sodassa tavalliset ihmiset - sotilaat mukaan lukien - ovat vain ulkovaltojen pelinappuloita.

Osamalla oli Damaskoksessa hyvä työ, joka toi palkan myös sodan oloissa, ja hän säästi etukäteen pakomatkaan tarvittavat rahat. Hän ei pidä itseään elintasopakolaisena.

– Minulla ei ole suuria aineellisia odotuksia Euroopassa. Syyriassa minulla oli kaikki mitä voin toivoa: työ, koti ja auto. Lähdin, koska haluan päästä paikkaan, joka on turvallinen, Osama selittää.

Osama puhuu erinomaista englantia, ja Izmirissä on selvästi liikkeellä paljon koulutettuja syyrialaisia.

Ihmisiä Izmirin kaupungissa
Tom Kankkonen / Yle

Yrittäjä varasi paikan purjeveneestä

Lyhyt venematka Turkin länsirannikolta Kreikan saarille maksaa tuhannesta eurosta ylöspäin. Pienessä teehuoneessa tapaamani aleppolainen yrittäjä sanoo varanneensa paikan normaalisti turistiristeilyjä tekevästä purjeveneestä. Hinta on noin 2 500 euroa.

Monet syyrialaiset ovat oppineet olemaan luottamatta ihmissalakuljettajiin. Yrittäjä kertoo tehneensä järjestelyn, jossa rahat siirtyvät salakuljettajille, vasta kun hän on perillä Kreikassa. Sieltä hän yrittää jatkaa matkaansa Norjaan.

Pelastusliivit kaupan ovella
Pelastusliivikauppa käy rivakasti.Tom Kankkonen / Yle

Damaskoslainen Osama puolestaan toivoo pääsevänsä Saksaan. Sosiaalisen median ja ystävien välityksellä hänelle on syntynyt mielikuva Saksasta maana, jossa pakolaisia kohdellaan paremmin kuin muualla Euroopassa.

Kun tiemme eroavat Osama lupaa soittaa tai lähettää viestin, kunhan on perillä Saksassa.

Tom Kankkonen, Yle, Izmir