Tietovuodon kohteena olleen Ashley Madisonin käyttäjistä vain alle promille naisia

Pettämissivusto Ashley Madisonin käyttäjien aktiivisuutta tarkastellut teknologiatoimittaja arvioi, että tietovuodon kohteeksi joutuneella sivustolla oli vain noin 12 000 naiskäyttäjää.

internet
Ashley Madison -treffisivusto.
Tietovuodon kohteeksi joutuneen Ashley Madison -treffisivuston käyttäjistä kymmenet tuhannet ovat suomalaisia.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lähes kaikki pettämissivusto Ashley Madisonin naiskäyttäjistä ovat yhtiön itsensä luomia valeprofiileja. Teknologiablogi Gizmodo.comin (siirryt toiseen palveluun) toimittaja Annalee Newitz arvioi vuodettujen käyttäjätietojen perusteella, että vain noin 12 000 naisen voidaan varmasti sanoa käyttäneen sivustoa.

Ashley Madisonia on useampaan otteeseen syytetty valeprofiilien luomisesta, eikä naiskäyttäjien vähäinen osuus ole uutta. Sivuston itsensä mukaan sen 37 miljoonasta käyttäjästä reilut 5,5 miljoonaa on naisia. Newitzin selvityksen perusteella tämä luku on karkeasti liioiteltu.

Muun muassa vuodettuja sähköposti- ja ip-osoitteita tarkastelemalla Newitz paljastaa, että kymmenettuhannet käyttäjätilit ovat Ashley Madisonin työntekijöiden luomia. Valtaosa näistä valeprofiileista esittää naista.

Mielenkiintoiseksi asiat kuitenkin muuttuvat, kun Newitz kiinnittää huomion siihen, kuinka aktiivisesti käyttäjät tarkastivat viestinsä. Miehistä noin kaksi kolmasosaa, eli reilut 20 miljoonaa, luki saamansa viestit ainakin kerran. Naisista saman teki vain vajaat 1 500. Saman suuntaisia lukuja saatiin käyttäjien viestittelyaktiivisuutta tarkasteltaessa.

Poistetut tilit antavat osviittaa

Ashley Madison on tarjonnut käyttäjilleen mahdollisuuden poistaa käyttäjätiedot maksua vastaan. Impact Team -hakkeriryhmän vuotamat tiedot kuitenkin paljastavat, ettei sivusto todellisuudessa poistanut käyttäjätietoja.

Käyttäjätilinsä poistamisesta maksaneiden listalta löytyy reilut 12 000 naista. Newitz toteaa, että tämä on ainoa luku, jota voidaan pitää todellisena naisten määrän kuvaajana sivustolla. Se on 0,032 prosenttia kaikista profiileista.

Miljoonat miehet ovat siis maksaneet kymmeniä dollareita saadakseen yhteyden naisiin, joita ei todellisuudessa ole olemassa.