Hyppää sisältöön

Kuuden hengen potilashuoneet ovat historiaa – Uuteen sairaalaan on tulossa yhden hengen huoneita

Kainuun keskussairaalan taakse nouseva uusi sairaala rakennetaan tämän päivän tyyliin. Joukkopotilashuoneet vaihtuvat yksilöhuoneisiin. Viihtyisyyttä luodaan puulla mahdollisuuksien mukaan.

Kuva: SWECO Architects

Kainuun keskussairaala Kajaanissa on jo vanha. Vuonna 1969 valmistunut sairaala ei enää vastaa tämän hetken standardeja, tietyllä tapaa ainakaan.

– Siihen aikaan osastohoito oli lähtökohtana. Kuuden hengen huoneet saattoivat silloin olla varsin hyvä uudistus, tukkikämpiltä tultiin sairaalaan pienempään joukkoon, sillä tukkikämpissä asui useampia henkilöitä. Nyt suunnitellaan yhden hengen huoneita, mikä toki kuvaa tämän päivän maailmaa, Kainua sairaalahankkeen projektipäällikkö Terho Pekkala kertoo.

– Tiloja suunnitellaan toiminnan mukaan niin, että hoito on mahdollisimman tehokasta ja turvallista. Se on ratkaisevin asia. Esimerkiksi hygienia paranee, koska potilashuoneissa on vain yksi henkilö.

Myös muita eroavaisuuksia on verrattuna vanhaan sairaalamaailmaan. Ennen muun muassa sairaalassaoloaika oli huomattavasti nykyistä pidempi.

Puurakentamisella terveyttä

Linnamaisen näköinen sairaalarakennus on suunniteltu rakennettavan nykyisen potilastornin taakse. Vuosikymmeniä käytössä ollut vanha sairaala jää paikalleen.

– Yhdeksänkerroksinen potilastorni on keskeinen maamerkki ja se säilyy suunnitelmien mukaan paikallaan. Se ei kuitenkaan ole uuden sairaalan osa. Sitä voidaan hyödyntää myöhemmin toimistokäyttöön, sillä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän palvelut ovat tällä hetkellä hajallaan, Terho Pekkala sanoo.

Vanhan sairaala on siis saneerattavissa toimistoiksi, vaikka kiinteistöllä on jo ikää. Uusi linnake sen sijaan voi sisältää puuelementtejä.

Nyt suunnitellaan yhden hengen huoneita, mikä toki kuvaa tämän päivän maailmaa.

Terho Pekkala

– Kainuun soten ensimmäisiä tavoitteita on, että olisi hienoa jos puurakentamista voitaisiin hyödyntää sairaalan rakentamisessa. Emme ole käyttäneet nimitystä puusairaala, mutta itse sanoisin niin, että pyrimme edelleen tarkoituksenmukaiseen hyvään puurakentamiseen. Puuta voidaan hyödyntää vuodeosastoilla, sisustuksessa ja myös muualla, Pekkala sanoo.

– Puurakentamisessa on tiettyjä rajoitteita, mutta elementtejä voidaan käyttää. Puulla on tervehdyttäviä efektejä, onhan se myös viihtyisyyden tuoja. Lisäksi maisemavaikutukset ovat näkemyksemme mukaan potilaan tervehdyttämisen kannalta merkittäviä.

Kainuun uuden keskussairaalan toteutussuunnitelmaa kehitetään kuluvan syksyn ja ensi talven aikana. Kainuun sotelle rakennussuunnitelmaa esitellään ensi keväänä, jonka jälkeen on tarkoitus aloittaa rakentaminen.