1. yle.fi
  2. Uutiset

Tässä se nyt on: uhanalaisen Saimaan järvilohen ensimmäinen villipoikanen vuosikymmeniin

Saimaan järvilohikantaa on elvytetty hyvin tuloksin Ala-Koitajoella Pohjois-Karjalassa. Äärimmäisen uhanalaisen lohen keväällä kuoriutuneita, villejä ja aitoja poikasia on nyt löydetty Kuusamonkoskesta.

Kotimaan uutiset
Saimaan järvilohen poikanen
Luonnonvarakeskus

Äärimmäisen uhanalaiselle Saimaan järvilohelle on kunnostettu lisääntymisalueita Pohjois-Karjalassa. Ala-Koitajokeen on lennätetty helikopterilla kutusoraa, jonka naaras- ja koiraslohet ottivat omakseen viime syksynä.

Kutupesistä on nyt kehittynyt ensimmäisiä villipoikasia vuosikymmeniin. Saimaan järvilohi on lisääntynyt luontaisesti Ala-Koitajoessa viimeksi ennen voimalaitosrakentamista. Kanta on ollut laitoskasvatuksen ja istutusten varassa.

Luonnovarakeskus on tehnyt "luomupoikasista" havaintoja mm. Kuusamonkoskessa. Huhti-toukokuussa kuoriutuneet poikaset elävät kunnostetussa koskessa noin 2-vuotiaiksi, jonka jälkeen ne lähtevät vaellukselle.

Korkein hallinto-oikeus päätti tammikuussa 2013, että Voimayhtiö Vattenfallin on lisättävä merkittävästi vedenjuoksutusta Ala-Koitajoen vanhaan uomaan Saimaan järvilohen poikastuotannon edistämiseksi.

Saimaan vesillä elävät saimaannieriä ja järvilohi ovat erittäin uhanalaisia.
Lue seuraavaksi