1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisilta yrityksiltä halutaan tarjouksia Pohjois-Ruotsin rakennusurakoihin

Pohjois-Ruotsissa on tekeillä suuria rakennustöitä, kun kaivoskaupunkeja Kiirunaa ja Jällivaaraa rakennetaan uudelleen. Ruotsin valloitus ei ole suomalaisille kuitenkaan helppoa. Tarjousten jättämisessä on oltava tarkkana, sillä urakka voi mennä sivu suun pelkästään ensiapukurssitodistusten puuttumisen vuoksi. Näin kävi muun muassa Veljekset Toivasen tytäryhtiölle.

Kotimaan uutiset
Kiirunan kaupunkia
Kiirunan keskustan siirtäminen on jättimäinen urakka. Jarmo Honkanen / Yle

Pohjois-Ruotsin rakennusurakoihin halutaan tarjouksia suomalaisilta pk-yrityksiltä. Urakat on pilkottu osiin, koska Ruotsiin halutaan tarjouksia nimenomaan pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä.

Kiirunan ja Jällivaaran kuntien ja kaivosyhtiö LKAB:n edustajat kertoivat tilanteesta torstaina Kemissä. Asetelma oli harvinainen, kun ostajat kertoivat liiketoimintamahdollisuuksista.

Ruotsin valloitus ei ole kuitenkaan helppoa. Esimerkiksi Veljekset Toivasen tytäryhtiö menetti voittamansa tarjouksen, koska tarjousasiakirjoista puuttui todistus työntekijöiden suorittamista ensiapukursseista.

– Osaamista kumuloituu ja kasvaa yrityksiin. Valmiina sitä ei kuitenkaan monessa pohjoissuomalaisessa rakennusalan yrityksessä ole, vaan sitä osaamista pitää osata hankkia siihen kylkeen, sanoo Finpron aluepäällikkö Jarno Valkeapää.

Suomessa vientipyrkimyksiin saa apua Team Finlandilta.

– Team Finland toimii loppupeleissä ihan paikallisesti. Kansainvälistystymisneuvontaa saa ennen kaikkea siellä kohdemaassa. Löydetään se paras apu sen toimialan yrittäjälle, Valkeapää sanoo.

Lue seuraavaksi