1. yle.fi
  2. Uutiset

Laitoshuoltaja ei käytä kotiniksejä – "Lian irrottamiseen tarvitaan mekaniikkaa, kemiaa, aikaa ja lämpöä"

Suomalaiset ovat innovatiivista kansaa, ja osa tuosta kekseliäisyydestä näkyy erilaisten siivousniksien muodossa. Puhdistuspalvelujen opettajan mukaan laitoshuoltajat eivät kuitenkaan noihin nikseihin turvaudu, vaan luottavat ammattivälineisiin ja -aineisiin.

ilmiöt
Siivoojaa huuhtoo rättiä
Laitoshuoltaja ei kikkaile. Helmi Nykänen / Yle

Kainuun ammattiopiston puhdistuspalvelujen opettaja Mari Laakko-Leinonen kertoo siivouksen kehittyneen paljon viime vuosina. Aiemmin uskottiin, että löytyy jokin niksi, vinkki tai aine, joka suurin piirtein räjäyttää lian pois. Nyt kuitenkin luotetaan ammattimaisempaan otteeseen.

– Lian irrottamiseen tarvitaan puhdistustapahtumaa eli mekaniikkaa, kemiaa, aikaa ja lämpöä. Siivousvälineet ovat kehittyneet ja koneita käytetään nykyisin paljon.

Yleispuhdistusaineella pääsee tosi pitkälle.

Mari Laakko-Leinonen

Perinteisiin siivousnikseihin, kuten sanomalehdellä ikkunan kuivaamiseen, Laakko-Leinonen suhtautuu varauksella.

– Kyllä niillä saa likaa irti, ja jokainen voi toki kokeilla. Mutta ammattivälineillä, -aineilla ja -koneilla teet siivouksesta itsellesi mukavampaa ja ne ovat pintamateriaaleille ystävällisempiä. Ja kun kysymyksessä on siivousalan ammattilainen, joka esimerkiksi tekee siivouksen asiakkaan kotona, hän ei käytä näitä niksejä.

Laitoshuoltajilla on kuitenkin työssään käytössä oma niksiarsenaalinsa, joka perustuu heidän käyttämiin välineisiin ja aineisiin. Ja näitä niksejä kehitetään jatkuvasti käytännön työn kautta.

– Esimerkiksi raappa on yksi sellainen, joka on kehittynyt. Siihen saa nykyisin pitkän varren, jotta ei tarvitse huonossa työasennossa työskennellä. Raappaa tarvitaan esimerkiksi purukumin lattiasta poistamiseen.

Mari Laakko-Leinosen vinkit kotisiivoukseen:

1) Siivousvälineiden tulisi olla mukavat käyttää, kevyet, helpot puhdistaa ja sellaiset, että niillä on kokonaisuudessan helppo työskennellä. Panostaminen siivousvälineisiin kannattaa.

2) Jokaisen siivouskerran jälkeen välineet tulisi puhdistaa ja siivoustekstiilit pestä pesukoneessa.

3) Toimiva ja puhdas imuri, johon suulakkeet on valittu kodin pintamateriaalien mukaan.

4) Siivousainearsenaalia pienemmäksi. Jo yleispuhdistusaineella pääsee tosi pitkälle. Kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, on hyvä käyttää toisinaan saostumia poistavaa, hapanta ainetta. Saostumia voidaan välttää kuivaamalla pesuhuone jokaisen käytön jälkeen, jolloin ikävien kalkkisaostumien synty vähenee huomattavasti ja näin siivousaineiden käyttö vähenee entisestään.

5) Siivouksen tulee olla mukavaa. Ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa tuottaa puhtautta. Siihen päästään monin tavoin, pääasia että puhtaanapidon tavoite saavutetaan. Näin meillä kaikilla on terveellinen ja viihtyisä kiinteistö ja koti.

Lue seuraavaksi