1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku on nyt kulinaristien huulilla – ruuan perässä lennetään jopa tuhansia kilometrejä

Turku kiinnostaa ruokatoimittajia Japanissa, Kiinassa, Venäjällä ja ympäri Euroopan. Turussa ihastutaan paljon muuhunkin kuin ruokaan ja kauniiseen kattaukseen.

ilmiöt
Ravintolan jälkiruoka-annos.
Anna Lakkisto

Turku vetää tällä hetkellä ruokatoimittajia puoleensa kuin magneetti. Tänä vuonna Turussa on käynyt yli 150 toimittajaa. Joukossa on sekä ruoka- että matkailutoimittajia. Visit Turun mukaan myös matkabloggaajien ja -vloggaagien määrä on kasvussa.

Yhden artikkelin arvo voi olla satojatuhansia euroja.

Lotta Bäck

Heidän levittämänsä sanoman arvo on rahallisestikin merkittävä, sanoo kansainvälisen markkinoinnin päällikkö Lotta Bäck Visit Turusta.

– Emme pystyisi missään nimessä ikipäivänä ostamaan tällaisia mainoksia, mitä nämä artikkelit ovat arvoltaan. Yhden artikkelin arvo voi olla satojatuhansia euroja. Vuositasolla puhutaan erittäin suurista summista, Bäck sanoo.

Maine ruokakulttuurin nousevana tähtenä ei ole sattumaan, vaan kaupunki on tehnyt sitkeää markkinointityötä sen eteen, että toimittajat tulisivat Turkuun.

– Olemme tehneet pitkäjänteisesti useamman vuoden työtä kansainvälisen lehdistön kanssa. Olemme vieneet heitä hyviin ruokapaikkoihin ja he ovat innostuneet siitä, Bäck kertoo.

Turkuun tullaan myös muilta mantereilta

Turku kiinnostaa ruoka- ja matkailumediaa ympäri maailman. Läheltä on tietysti helpoin tulla, joten etenkin ruotsalaisia toimittajia käy paljon, kertoo Lotta Bäck. Ruokaa työkseen nauttivia tulee runsaasti myös Venäjältä, Saksasta, Italiasta ja Ranskasta.

– Muun muassa kiinalaisia ja japanilaisia toimittajia on käynyt todella paljon, Bäck kertoo.

Maut ovat puhtaita

Massimilliano Rella

Suurin osa toimittajista tulee maista, joissa oma ruokakulttuuri on ylistetty ja matkittu. Bäckin mukaan esimerkiksi moni vastikään Italista Turkuun maisteluretkelle tulleista toimittajsita yllättyi iloisesti turkulaisesta ruuasta.

Lähiruoka kerää kiitosta

Pelkkä hyvin valmistettu ja kauniisti aseteltu ruoka ei kuitenkaan riitä. Ruoka-arvosteluiden ammattilaisia kiinnostaa myös se, mistä ruoka tulee.

Turussa suurinta kiitosta ovatkin saaneet paikalliset raaka-aineet.

– Ruoka perustuu paikallisiin raaka-aineisiin. Maut ovat puhtaita, kuvailee italiainen ruokatoimittaja Massimilliano Rella suomalaista ja turkulaista ruokaa.

– Tarjolla on äärimmäisen hyvälaatuisia raaka-aineita, kuten kaloja, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Niitä osataan myös valmistaa erittäin hyvin, ruokamatkalle tullut Elena Beneditti sanoo.

"Suomalaiset ovat avoimia"

Ruuan ja raaka-aineiden lisäksi ulkomaalaisia toimittajia hämmästyttävät muun muassa piirteet, joita ei ole aina totuttu liittämään suomalaisiin.

– He ovat positiivisesti yllättyneitä siitä, miten vieraanvaraisia ja avoimia suomalaiset ovat, sanoo Bäck naurantaen.

Ruoka ja ihmiset on kehuttu. Jääkö enää mitään, mikä voisi ne ylittää? Kyllä, sanoo Bäck.

– Saaristo on ehdottomasti sellainen helmi, mistä he ovat olleet yllättyneitä.

Lue seuraavaksi