1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulukeittiöt tasapainoilevat ruokahävikin kanssa – pakastekala ei maistu

Kouluruuan määriä suunnittelevat joutuvat puntaroimaan hävikin ja riittävyyden ristipaineessa. Isommissa porilaiskouluissa ruokaa voi jäädä päivässä yli enimmillään kymmenen kiloa. Porissa ylijäänyt kouluruoka jaetaan ilmaiseksi asukastuvilla.

Kotimaan uutiset
Oppilas annostelemassa ketsuppia makaronilaatikolle kouluruokalassa.
Yle

Pori jatkaa kouluilta ylijääneen ruuan jakamista kaupungin asukastuvilla ruoka-avun tarpeessa oleville. Koulukeittiöiden tavoitteena on, että ruokahävikki olisi mahdollisimman pientä. Isommilla keittiöillä ruokaa voi kuitenkin jäädä päivittäin yli muutamasta kilosta reiluun kymmeneen kiloon.

– Kyllä tämä melkoista tasapainoilua välillä on. Ruokaa pitää olla riittävästi kaikille, mutta ruokailijoiden määrä heittelee jonkin verran kouluilla, sanoo palveluesimies Sanna Korpela.

Pakastekalalla pienin menekki

Kilomääräisesti eniten koululaisille valmistetaan edelleen lihamakaronilaatikkoa. Muita suosikkeja ovat uunimakkara perunamuusilla sekä erilaiset pasta- ja nuudeliruuat.

– Niitä jää vähemmän.

Niin sanotut inhokkiruuat on saatu hyvin karsittua ruokalistoilta.

– Emme tietenkään halua valmistaa ruokia, jotka eivät maistu lainkaan.

Eniten mielipiteitä jakavat kalaruuat. Pakastekalasta tehdyllä ruualla on pienin menekki, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita sitä, että ruokaa jää enemmän yli kuin muina päivinä.

– Asiaan pyritään varautumaan etukäteen valmistamalla ruokaa pienemmällä annoskoolla kuin suosikkiruokapäivinä.

Korpelan mukaan keittiö ei ole epäonnistunut, jos kouluruokaa jää yli.

– Niin ei voi sanoa. Toki tavoitteena on, ettei ylijäämää tule, koska biojätteeseen päätyvä ruoka on sitä kalleinta ruokaa. Onneksi ylijäänyttä ruokaa jaetaan nyt asukastuvilla.

Asukastuvilla keväällä 2 000 ateriaa

Porissa jatketaan keväällä alkanutta koulujen ylijäämäruoan ilmaista jakelua kaupungin asukastuvilla. Huhti–toukokuussa seitsemän viikkoa kestäneen kokeilun aikana koulujen jätteeksi menevän ruoan määrä väheni tuhannella kilolla, mikä tarkoitti noin 2 000 ilmaista ateriaa.

Ruokaa jaetaan vain, jos sitä jää kouluilta yli. Keväällä sapuskaa oli jaossa keskimäärin kolmena–neljänä päivänä viikossa, ja sitä haki päivittäin kymmeniä ihmisiä.

Lue seuraavaksi