Hyppää sisältöön

Twerkkausta, barrea ja ukulelen soittoa – erikoisuudet houkuttavat harrastamaan

Haluaisitko sinä kokeilla "afrotyylistä takapuolen nytkytystä" eli twerkkausta? Opiskella kymrin kieltä, solmuvärjäystä tai koirahierontaa? Syksyn harrastuksiin houkutellaan sekä erikoisuuksilla että tutuilla kestosuosikeilla.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Kuntosaleilla ja työväenopistoissa on näinä päivinä ruuhkaa, kun syksyn harrastuskausi alkaa täydellä teholla. Joka syksy tuo mukanaan myös paljon uutta.

Esimerkiksi kuntokeskusketju Sats Elixian uutuus on Hollywoodin ja NYCin villitys Barre-voimaharjoittelu. Tanssijoiden treeneistä inspiraatiota ottanut harjoitus tehdään balettitangolla. Tuntien luvataan olevan tanssillisen viehkeitä, mutta samalla vahvistavan tehokkaasti kehoa.

Rankalle treenille etsitään vastapainoa

Sats Elixian kaupallisen johtajan Tomi Kiljusen mukaan trendinä on nyt hakea vastapainoa kovalle harjoittelulle vaikka lempeällä saunajoogalla. Erilaisten elämänhallinta- ja mindfulness-kurssien suosio tulee Kiljusen arvion mukaan kasvamaan lähivuosina.

Myös Oulu-opiston rehtori Outi Lohi näkee liikuntatrendeissä kaksi toisiaan täydentävää suuntausta: rauhoittavat tunnit ja sykettä nostavat lajit.

Kuntokeskus Motivus tarjoaa syksyn uutuuksina toisaalta rankkaa GRIT-treeniä, jossa käytetään levypainoja sekä step-lautaa ja toisaalta kehonpainotreeniä,jossa välineenä on nimensä mukaisesti liikkujan oma kroppa.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

Käsillä tekeminen ja itsehoitokurssit suosittuja

Suomalaiset ovat yhä hanakampia kokeilemaan kaikenlaista uutta. Yle Uutiset kysyi syksyn suosikki- ja uutuuskursseja viidestä työväenopistosta: Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Kuopiosta ja Oulusta.

Uutuudet heijastavat yhteiskunnan yleisiä harrastustrendejä. Kurssipaletissa on muun muassa elämäntapamuutos- ja stressipurkukursseja, intialaista päähierontaa sekä kasvisruoan ja etnisen ruoan kursseja. Helsingin työväenopiston syysuutuus on twerkkaus, jota opisto kuvailee sanoilla "afrotyyppistä takapuolen nytkytystä".

Suosituimmat kurssit täyttyvät viidessä minuutissa ilmoittautumisajan alkamisesta. Vt. rehtori Sanna Orusmaa Turun suomenkielisestä työväenopistosta pitää trendinä kaikenlaisia käsillä tekemisen kursseja sekä oman kehon kunnossapitoon liittyviä kursseja. Niinpä Turussa voi syksyllä ommella vaatteita kierrätysmateriaalista, valmistaa oman puukon tai osallistua shindo-rentoutusvenyttelyyn.

Espanjaa, hindiä ja lyhytkursseja

Vieraat kielet ovat työväenopistojen kestosuosikkeja. Englanti, ranska, espanja ja italia vetävät luokkahuoneisiin. Turusta kerrotaan, että alkeiskurssien lisäksi myös jatkokurssit täyttyvät nopeasti, eli vieras kieli halutaan oppia nyt kunnolla.

Kielitarjonnastakin löytyy erikoisuuksia. Esimerkiksi Tampereella voi tänä syksynä opiskella kymriä tai hindiä. Kuopiossa puhutaan pian norjaa.

Tampereen seudun työväenopiston apulaisrehtori Tuula Vatanen kertoo, että myös vanhempien ja lasten yhteiset kurssit ovat hyvin kysyttyjä. Yleisesti voi sanoa, että lyhyet, esimerkiksi viikonlopun kestävät kurssit vetävät paremmin kuin pitkät.