Hyppää sisältöön

Neljäs Millenium-kirja – Tusinadekkari vai rakastava kunnianosoitus?

Stieg Larssonin Millenium-trilogian kirjat julkaistiin vuosina 2005–2007. Niitä on myyty noin 80 miljoonaa kappaletta 50 maassa.

David Lagercrantz
Stieg Larssonin Millenium-trilogia on saanut torstaina jatkoa. Se mikä ei tapa -niminen kirja on julkaistu 25 maassa. Larssonin manttelin perijä David Lagercrantz kuvailee videolla kirjan päähenkilöä Lisbeth Salanderia.

Kirjailija David Lagercrantz kertoo olleensa täydellisen peloissaan kirjoittaessaan neljättä Millenium-kirjaa. Kirja, Se mikä ei tapa, on julkaistu torstaina 25 maassa.

– Olin kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, maaninen ja masentunut samaan aikaan. Luulen, että oli oikeastaan hyvä kirjoittaa siinä kunnossa, David Lagercrantz kertoi lehdistötilaisuudessa.

Tukholmassa ihmiset jonottivat kirjakaupan edustalla keskiyötä, jolloin kirjaa alettiin myydä. Faneja ei haitannut, että se ei ole alkuperäiskirjailija Stieg Larssonin käsialaa.

– Mielestäni hän teki fantastisen työn kolmen ensimmäisen kirjan kanssa, mutta en näe uudessa kirjailijassa mitään ongelmaa. Minua kiinnostaa eniten tarinan kehittyminen, eikä sitä voisi kehittää, ellei joku muu kirjailija tekisi sitä, Cesar Ingvarsson sanoi.

Intohimon ja pelon yhdistelmä

David Lagercrantz kertoo, että neljännen kirjan kirjoittamisesta tuli hänelle päähänpinttymä. Hän tutkiskeli alkuperäistrilogiaa, luki kirjat uudelleen ja uudelleen, teki tuntikaupalla taustatöitä ja kyseenalaisti omat kykynsä.

– Kirjoittaminen oli valtavan intohimon ja täydellisen pelon yhdistelmä. Pelko, etten tee Stieg Larssonille oikeutta, sai minut jatkamaan, Lagercrantz selittää.

Hän sanoo, että on pyrkinyt tekemään hahmoista omansa näköiset, mutta yrittänyt pysyä uskollisena Stieg Larssonin tavalle kertoa. Kirja tuo hakkeri Lisbeth Salanderin ja toimittaja Mikael Blomkvistin jälleen yhteen. Se sijoittuu kyberturvallisuuden ja tekoälyn maailmaan.

Arvostelijoilta ruusuja ja risuja

Neljännen Millenium-kirjan julkaisu on noteerattu sanomalehdissä Australiaa, Perua ja Yhdysvaltoja myöten. Se on saanut vaihtelevaa kritiikkiä. Se on leimattu niin tusinadekkariksi kuin kehuttu alkuperäisiä kirjoja paremmaksi.

David Lagercrantz on kirjoittanut tusinadekkarin, johon hän on yrittänyt saada psykologista syvyyttä... Mutta Millenium-maailman aura on haihtunut. Uppsala Nya Tidning.

Tämä on seiniin nojaileva keski-ikäinen kirja, aivan kuin Mikael Blomkvistin itsensä kirjoittama. Mihin kaikki unelmat oikeudenmukaisemmasta maailmasta katosivat? SVT.

Uusi Millenium on toivottoman kalpea kopio. Expressen.

Kirja on kunnioittava ja rakastava kunnianosoitus alkuperäisille. The Guardian.

Olkaa rauhassa, Lisbeth Salanderin fanit – meidän punkkarihakkerimme on hyvissä käsissä. USA Today.

Vaikka kirjassa on matkan varrella paljon kokkareita, Salander ja Blomkvist ovat selvinneet kirjailijan vaihtumisesta vahingoittumattomina, ja he ovat yhtä vastustamattomia kuin aina. New York Times.

Kirja on jaksoittain kiinnostava, mutta tarina on suurimman osan ajasta epäyhtenäinen ja ärsyttävä. Washington Post.

Ne, jotka lähestyvät kirjaa edes osittain avoimin mielin, yllättyvät hauskasti. Kirja on erittäin hyvä. Euro Crime.

David Lagercrantz on ruotsalainen toimittaja ja kirjailija. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovicin elämänkerran kirjoittajana.

Alkuperäistrilogian kirjoittaja Stieg Larssonin kuoli vuonna 2004. Kirjat julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen vuosina 2005–2007. Niitä on myyty noin 80 miljoonaa kappaletta 50 maassa.