Yksi yksiö ja 30 hakijaa – opiskelijakaupungin vuokra-asuntomarkkinat käyvät kuumana

Turun vuokra-asuntomarkkinoilla on meneillään vilkkain sesonki, kun uudet opiskelijat saapuvat kaupunkiin. Uusia vuokrakerrostaloja nousee Turkuun, sillä monet rahastot siirtävät pörssin pelästyttämää rahaa vuokra-asuntoihin.

Kotimaa
Paljon nuoria opiskelijoita katsomassa vuokralla olevaa asuntoa.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Vuokra-asuntokauppa käy loppukesästä kuumana, kun tuhannet opiskelijat etsivät uutta kotia ennen lukuvuoden alkua.

Remontin alta valmistuva yksiö Turun Sirkkalankadulla keräsi 30 vuokralaisehdokasta asuntonäyttöön. Noin 40 000 opiskelijan kaupungissa ruuhka on monelle tuttu juttu lukukauden kynnyksellä.

Olen valmis ottamaan vähän kalliimmankin asunnon. Se on mulle tärkeää, että pääsen nopeasti koululle.

Pauliina Virta

Hämeenlinnalainen Pauliina Virta ehti iskeä silmänsä Sirkkalankadun yksiöön. Hänelle asuntonäytön ihmisvilinä ei tullut yllätyksenä.

– Asunnon sijainti on ihana ja vuokra kohdillaan. Pinnat on laitettu kaikki uusiksi. Toivotaan, että saan tämän.

– Tietysti se tuntuu hurjalta, että 30 ihmistä oli katsomassa asuntoa. Minulla oli aikaisemmin kämppä Kupittaalta ja siellä oli ihan samalla lailla hakijoita, Virta kertoo.

Opiskelijoiden asuntovuokraus Helpin kiinteistönvälittäjä Ruut Paavonkallio toteaa, että vuokra-asuntojen pahin hakijaruuhka hellittää loppusyksystä.

– Kyllä se tasaantuu marraskuuhun mennessä viimeistään. Nyt on paljon enemmän hakijoita kuin asuntoja.

Yksiöitä ei riitä kaikille halukkaille

Keskustan yksiöillä on tällä hetkellä kovin kysyntä ja niiden vuokrat ovat nousussa.

Tonttipula keskustan sisällä vaikuttaa siihen, että yksiöitä ei pystytä rakentamaan.

Matti Keitilä

– Olen valmis ottamaan vähän kalliimmankin asunnon. Se on mulle tärkeää, että pääsen nopeasti koululle, Pauliina Virta sanoo.

Entistä useampi opiskelija on päätynyt suurempaan asuntoon ja kimppa-asumiseen juuri hinnan takia.

– Pariskunnat hakevat kaksioita. Kaverukset hakevat kolmioita ja neliöitäkin, sanoo kiinteistönvälittäjä Ruut Paavonkallio.

Asuntosijoitusyhtiö SATO:n aluejohtaja Matti Keitilä pitää ratkaisua järkevänä.

– Jos sellainen kaveriporukka löytyy, joka pystyy yhdessä asumaan, niin he saavat asunnon keskeltä kaupunkia ja kohtuullisin kustannuksin.

Pörssirahat siirtymässä vuokramarkkinoille

Turun vuokratilanne on paremmin tasapainossa kuin muissa suurissa kaupungeissa. Uusia vuokrakerrostaloja rakennetaan mukavaan tahtiin.

– Mutta siinä on edelleen se, että pienistä asunnoista tahtoo olla pulaa. Tonttipula keskustan sisällä vaikuttaa siihen, että yksiöitä ei pystytä rakentamaan, aluejohtaja Matti Keitilä kertoo.

Eri rahastot ovat viime vuosina innostuneet vuokra-asunnoista. Asunnoissa raha pysyy paremmin turvassa kuin ailahtelevilla osakemarkkinoilla.

– Rahastot ovat tuoneet pääosin uutta asuntokantaa. Se on ollut vuokralaisille erinomaista tarjontaa ja itse asiassa ihan hyvää ja tervettä kilpailua, Keitilä toteaa.