1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhteiskunnallinen keskustelu motivoi – ihmiset antavat apua ja huomiota avustusjärjestöille

Kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt ovat viime viikkoina saaneet hieman tavallista enemmän lahjoittajia ja yhteydenottoja.

Kuva: Vilma Hannén / Yle

Viime viikkoina monille kehitysapua antaville järjestöille on ilmaantunut jonkin verran tavallista enemmän lahjoittajia. Mistään vyörystä ei ole kyse, mutta ihmiset osallistuvat aiempaa oma-aloitteisemmin.

– Internet-sivujemme kautta on tullut enemmän säännöllisiä lahjoittajia kuin aikaisemmin. He ovat erikseen itse menneet sivuille ja etsineet tietoa siitä, miten tulla kuukausilahjoittajaksi. Nyt heitä on ollut kymmeniä, kun normaalisti tulee muutamia viikossa, kertoo Suomen Punaisen Ristin varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta.

Myös Pelastakaa lapset -järjestö on saanut hieman tavallista enemmän lahjoittajia viime aikoina. Unicefiin taas on ottanut yhteyttä moni jo valmiiksi lahjoittajana toimiva, joka on halunnut nostaa kuukausittaista lahjoitussummaansa.

Anna Laurinsilta kuitenkin huomauttaa, että ilmiön mahdollisesta laajuudesta ja pitkäikäisyydestä ei vielä näin lyhyellä aikavälillä pysty sanomaan mitään varmaa.

Yhteydenottoja satelee järjestöille

Järjestöjen puhelimet ja sähköpostit käyvät tällä hetkellä kuumina.

– Meiltä järjestön kummit ovat kyselleet paljon siitä, vaikuttaako kehitysyhteistyön rahojen leikkaaminen siihen, millaista toimintaa oman kummilapsen yhteisössä tehdään. Paljon on myös kauhisteltu leikkauksia, annettu sympatiaa ja kehuttu hyvästä työstä, kertoo Plan Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Kaikki yhteydenotot eivät ole kuitenkaan olleet kannustavia.

– Jonkin verran on tullut sellaisia kommentteja, että ihan oikein, että teiltä leikataan, koska suomalaisten asiat pitää hoitaa ensin, mutta valtaosa on positiivisia. Tämä asia tuntuu jakavan ihmisiä, Heinänen sanoo.

Peukalot heiluvat netissä

Tukea on tullut myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Unicef on saanut paljon uusia tykkääjiä tileilleen.

– Tämä voi johtua monesta syystä, kuten tästä viime aikojen monikulttuurisuus- ja rasismikeskustelusta. Hyvin mahdollista on myös, että ihmiset äänestävät peukalollaan näitä kehitysyhteistyön rahoituksen leikkauksia vastaan, kertoo Suomen Unicefin varainhankinnan apulaisjohtaja Minna Karvinen.

Punaisen Ristin Anna Laurinsilta on samaa mieltä motivaation lähteistä.

– Ilmassa on sitä, että ihmiset haluavat tehdä jotain lahjoittamalla tai muuten osallistumalla. He haluavat näyttää puolensa siitä, miten suhtautuvat näihin asioihin, Laurinsilta sanoo.