1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lyyhistyykö Anti-festivaalin sankari kuolleena maahan kuin antiikin Kreikassa konsanaan? Juoksumattomaraton on yksi kummallisen tapahtuman vetonauloista

Kuopiossa järjestettävä nykytaidefestivaali tekee tänä vuonna yhteistyötä Kuopio Maratonin kanssa. Australialainen All The Queens Men -ryhmä esittelee Kuopion torilla hieman erilaista maratonjuoksua.

Kotimaan uutiset
Fun Run - teoksen esiintyjä Tristan Meechan näyttää paljaita varpaitaan.
Antti Karhunen / Yle

Paikkasidonnaista nykytaidetta esittävä Anti-festivaali värittää jälleen Kuopion katukuvaa ensi tiistaista alkaen.

Kansainvälisesti tunnettu festivaali tekee tänä vuonna yhteistyötä Kuopio Maratonin kanssa, minkä vuoksi monien teoksien teemoja ovat pitkäkestoisuus, hyvinvointi ja juokseminen.

Ohjelmistossa on muun muassa ensi viikon perjantaina Kuopion torilla esitettävä australialaisteos Fun Run, jossa yksi esiintyjistä, Tristan Meecham, koettelee ihmiskehon rajoja juoksemalla maratonin juoksumatolla, antiikin Kreikan tarustosta tutun Feidippidesin hengessä.

All The Queens Men -ryhmän jäsenet, Meechan ja koreografi Bec Reid saapuivat jo tällä viikolla valmistelemaan esitystä ja tsemppaamaan paikallisten liikuntaseurojen harjoituksissa. Meecham on Fun Runista syystäkin innoissaan.

– Kerron viiden tunnin aikana Feidippidesin tarinan. Viiden–kymmenen minuutin välein paikallisia urheiluryhmiä tulee lavalle esiintymään ja kannustamaan minua suorituksessani, Meechan kertoo.

Mutta mitä tapahtuu, jos Meechan loukkaa itsensä kesken juoksun?

– Silloin yleisö saa nähdä minun kamppailevan tuskissani maaliin saakka.

Ei koskaan oikeaa maratonia

Kannustusjoukkoihin on siis kutsuttu yleisön lisäksi kuopiolaisia tanssijoita ja esiintyjäryhmiä. Show´n juontaa kaupungin oma poika, niin sanotun Emceen pestiin palkattu viihteen monitoimimies Olavi Rytkönen. Meechanin mielestä Fun Runin juju on siinä, että esityksen voi nähdä monella eri tavalla.

– Sen voi nähdä puhtaana kestävyyssuorituksena, yhteisöllisenä juhlana, satiirina nykyiselle kilpaurheilulle tai viihteenä, Meechan luettelee.

Meechan kertoo harjoitelleensa suoritusta varten nyt puolisentoista kuukautta, välillä juoksumatolla, välillä kadulla. Oikeaa maratonia mies ei ole kokeillut koskaan.

Fun Run -teoksen ohjaaja, ensi viikolla Kuopioon saapuva Willoh S. Weiland on myös ehdolla festivaalien yhteydessä jaettavan Live Art -palkinnon saajaksi, viiden muun ehdokkaan ohessa.

Antiikin Kreikassa Feidippidesin kohtalo oli kauhea. Sanansaattaja lyyhistyi maahan ja kuoli juostuaan Marathonista Ateenaan. Onko Meechanilla edessään sama kohtalo?

– Siinähän se jännitys onkin. Ehkä kuopiolaiset voivat löydä vetoa, kuolenko vai en, juoksijaurho nauraa.

Lue seuraavaksi