Kauas pilvet karkaavat -laulaja juhlii 70-vuotispäiväänsä

Markus Allan nousi huipulle 1960-luvun alussa, ja ura jatkuu edelleen. Aki Kaurismäen kanssa yhteistyötä tehnyt 70-vuotias laulaja on ehtinyt niin Cannesiin kuin New Yorkin Carnegie Halliin.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Nuori Markus Allan oli tansseissa, kun kaverit kävivät kysymässä, saisiko hän laulaa pari laulua. Tästä alkoi yli 50 vuotta kestänyt ura, joka vei tangotulkitsijan aina Carnegie Halliin, New Yorkiin saakka.

– Paikka oli Vartiokylän työväentalo ja minua pyydettiin saman tien orkesterin kakkossolistiksi. Se oli tenori Raimo Sirkiän isän orkesteri ja siitä kaikki lähti. Toivelauluvihoista koottiin ohjelmistoa, jossa oli paljon tangoja ja tietysti sen ajan suosituimpia iskelmiä, muistelee Allan vuoden 1961 tapahtumia.

Muutamaa kuukautta ja joitain keikkoja myöhemmin sama tilanne toistui Helsingin Expohallissa.

– Leo Lindblomin orkesteri oli esiintymässä ja sattumalta solistina ollut Kai Lind oli lähtemässä pois, joten neuvottelin Sirkiän kanssa ja näin päädyin Suomen suosituimman orkesterin solistiksi ja laulu-ura sai aivan uutta potkua.

Lindblom ja tunnettu manageri Leo Heinonen keksivät, että Allanin ura saisi lisäpotkua iskelmälaulun SM-kisoista ja itse Toivo Kärkikin oli samaa mieltä. Pienenä mutkana matkassa oli Taisto Tammi, jonka uraa oltiin käynnistämässä samaan aikaan.

– Kävi niin onnekkaasti, että voitin iskelmälaulun Suomen mestaruuden. Etenimme siten, että Tammi teki ensilevytyksensä 1962 ja jotta ei olisi yritetty saada kahta romanilaulajaa yhtä aikaa markkinoille, minä tein ensilevytykseni seuraavana vuonna. Silloin ura lähti toden teolla nousuun.

Isällinen Kärki

Suomesta tuskin löytyy selllaista pitkän linjan iskelmätähteä, joka ei olisi ollut Toivo Kärjen kanssa tekemisissä. Kärki oli suomalaisen iskelmän suurmies säveltäjänä, sovittajana, tuottajana ja levy-yhtiön johtajana.

– Toivo Kärki oli minua kohtaan tavattoman isällinen ja opettavainen. Mitä olen muilta kuullut ja lukenut, niin kyllä muilla oli hyvin samanlaisia muistoja hänestä, kehuu Allan

Kärjestä jäi mieleen myös se, miten kannustava hän oli.

Markus Allan

Moni suomalainen iskelmälaulaja on kertonut, kuinka Kärki kantoi huolta laulajiensa ammattitaidosta ja passitti aloittelevat laulajat tarpeen vaatiessa laulutunneille.

– Minäkin kävin sitten joillain laulutunneilla, mutta sitten oli jo kiire keikoille. Kärjestä jäi mieleen myös se, miten kannustava hän oli. Minähän sain levyttää hänen säveltämänsä Liljankukan ensilevytyksenäni. Se oli suuri kunnia nuorelle laulajanalulle.

Mestarillinen Virta

Kun puhe kääntyy Olavi Virtaan, jonka Markus Allan tunsi ja jonka kanssa hän myös kävi esiintymässä, laulajan ääneen tulee haikea sävy.

Tänä vuonna Virran syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta.

– Kävin hänen haudallaan hänen syntymäpäivänään ja jouduin toteamaan, että hänen ystävänsä eivät olleet käyneet paikalla. Eikä tiedotusvälineidenkään edustajia näkynyt.

Uskon vakaasti, että häntä pidetään esikuvana vielä monen sukupolven ajan.

Markus Allan

Markus Allan on kuluneena vuonna esittänyt poikkeuksellisen paljon Olavi Virran tutuksi tekemiä lauluja erilaisissa muistokonserteissa.

– Olen aina esittänyt mestarin tuotantoa. Hän oli kyllä suuri taiteilija ja edelläkävijä tässä meidän tangokulttuurissamme ja uskon vakaasti, että häntä pidetään esikuvana vielä monen sukupolven ajan.

Elämä ei aina ole pelkkää juhlaa

Markus Allan ja samoihin aikoihin pinnalle nousseet Anneli Sari ja Taisto Tammi olivat edelläkävijöitä romanikulttuurin esille tuomisessa.

Allanin mukaan uran alkuaikoina ei törmännyt niinkään ennakkoluuloihin, vaan usein kyse oli siitä, ettei valtaväestö yksinkertaisesti tiennyt mitään romanien kulttuurista tai tavoista. Varsinaiset ongelmat tulivat esille paljon myöhemmin.

1980-luvulla huomasin yhtäkkiä, että työtilaisuudet vähenivät selvästi.

Markus Allan

– 1980-luvulla huomasin yhtäkkiä, että työtilaisuudet vähenivät selvästi. Syynä oli se, että jotkut tanssien järjestäjät ajattelivat romanien aiheuttavan tanssipaikoilla järjestyshäiriöitä. Täysin perätön väite! Teimme sitten muun muassa muusikkojen liiton kautta valituksen ja asiat ovat jonkin verran korjaantuneet.

Kaurismäki nosti uran uuteen kiitoon

1980-luvun loppupuolella Markus Allan sai uralleen uutta nostetta, kun hän pääsi yhteistyöhän Aki Kaurismäen kanssa. Yhteistyö poiki muun muassa useita esiintymisiä Sodankylän elokuvafestivaaleilla ja laulun "Kauas pilvet karkaavat" päätymisen samannimisen elokuvan tunnussäveleksi vuonna 1996.

Elokuvamusiikki vei Allanin Cannesin elokuvajuhlien kutsuvierasgaalan kautta konsertoimaan eri puolille Eurooppaa, erityisesti Ranskaan. Siellä Allan on vakiinnuttanut asemansa suomalaisen tangon tulkkina.

– Välillä kun ajattelee vaikka esiintymisiä kamariorkesteri Avantin kanssa, niin niitä ei meinaa uskoa todeksi. Vaikka pakko se on, kun ne on kerran jo tehty, naurahtaa Allan.