Ekokampaajan ongelma: "Sitruunassa ei lue, että se on tarkoitettu hiuksiin"

Mikäli kampaaja haluaa tehdä jogurtista ja avokadosta hoitoseosta asiakkaidensa päähän laitettavaksi, hänestä tulee tuotteen valmistaja, ja hän on itse vastuussa tuotteen turvallisuudesta. Tukesin mukaan ihmiset voivat herkistyä sekä luonnosta löytyville että synteettisille raaka-aineille.

ilmiöt
Ekologisia hiusvärejä.
Miia Roivainen / Yle

Ekokampaaja Linda Rautiainen on pyörittänyt HeadPoint-kampaamoa parin vuoden ajan Kajaanissa. Ekologisten palveluiden kysyntä on tuona aikana kasvanut hurjasti, ja nainen uskookin tulevaisuudessa keskittyvänsä pelkästään ekologisiin hiuspalveluihin.

Sitruunaa, avokadoa tai melkeinpä mitä tahansa syötävää voi hyödyntää hiuksissakin, mutta vain kotona. Kampaamossaan Rautiainen ei saa tehdä avokado-jogurttihoitoja, sillä niitä ei ole tarkoitettu hiuksiin. Ne ovat elintarvikkeita.

– Jos sekoittaisin vaikkapa kahta elintarviketta keskenään, olisin tuotteen valmistaja. Tällä hetkellä lainsäädäntö on sellainen. Sitruunassa ei lue, että se on tarkoitettu hiuksiin. Samoin on luonnonjogurtissa. Siinäkään ei lue, että sopii hiuksille.

Rautiaista tilanne harmittaa.

– Kyllähän se harmittaa. Siihen tulee varmasti joskus muutos.

Jogurttia vain lautaselle

Jos Rautiainen haluaisi todella aloittaa keittiönkaappien sisällön käytön asiakkaittensa hiuksissa, vaatisi se nykylainsäädännön puitteissa muutoksia.

– Jos olisin valmistaja, niin pitäisi muuttaa toimialaa. Vaikka kyse olisikin viattomasta hunajasta.

– Tai sitten joku keksii pussittaa sitruunat ja myy niitä hiustenhoitoa varten, sitten voisin käyttää niitä asiakkaiden hiuksiin olematta samalla tuotteen valmistaja, Rautainen naurahtaa.

Hedelmiä, jogurttia ja kahvia toki voi löytyä ekokampaajan takahuoneesta – kylläkin vain syötäväksi.

Jos olisin valmistaja, niin pitäisi muuttaa toimialaa. Vaikka kyse olisikin viattomasta hunajasta.

Linda Rautiainen

– Voin antaa asiakkaille neuvoja ja vinkkejä kotihoitoja varten. En kyllä tiedä miten toimisin, jos asiakas tulisi ja kysyisi varta vasten, että laitatko minulle tämän avokado-jogurttiseoksen päähän.

Yrttihoitoja tekevä Linda Rautainen harmittelee toistakin asiaa. Hän uskoo, että kysyntää olisi myös ekohoidoille.

– Yrttihoitoja varten minun pitää tilata nokkoset ja rosmariini, en saa kasvattaa niitä itse. Ne pitää ostaa.

– Kysyntää varmasti olisi! Teen tälläkin hetkellä jo esimerkiksi turvehoitoja ja merilevähoitoja, mutta ne tulevat purkista.

Valmistaja on tuotteen vastuuhenkilö

Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön ryhmäpäällikkö Marilla Lahtinen vastasi muutamiin Yle Kainuun kysymyksiin elintarvikkeiden käyttämisestä kosmetiikkana.

Saako ekokampaaja yhdistää vaikkapa jogurttia ja avokadoa keskenään ja laittaa sitä asiakkaansa päähän?

Kampaaja saa yhdistää jogurttia ja avokadoa keskenään ja laittaa sitä asiakkaan päähän. Hänen tulee kuitenkin huomioida se, että jos kosmeettinen valmiste ei vielä ole ollut markkinoilla, vaan se valmistetaan itse hoitolaitoksessa erilaisista raaka-aineista (hunaja, terva tms.), voidaan toiminnanharjoittajaa pitää valmistajana, jos valmistetta markkinoidaan palvelun yhteydessä palveluntarjoajan nimellä tai tavaramerkillä. Valmistaja on myös samalla tuotteen vastuuhenkilö, jonka tulee huolehtia kosmetiikkalainsäädännön velvoitteiden noudattamisesta. Kosmeettisten valmisteiden on oltava turvallisia ihmisten terveydelle.

Kampaaja saa yhdistää jogurttia ja avokadoa keskenään ja laittaa sitä asiakkaan päähän.

Marilla Lahtinen

Eivätkö luonnosta löytyvät tuotteet ole turvallisia?

Ihmiset voivat herkistyä sekä luonnosta löytyville että synteettisille raaka-aineille. Kosmetiikkalainsäädäntö ei erottele sitä, mistä raaka-aineet ovat peräisin, vaan samat turvallisuusvaatimukset koskevat kaikkia tuotteita.

Miten valvotaan sitä, että kampaaja ei laita sitruunaa asiakkaan päähän?

Lähtökohtana on, että toiminnanharjoittajat vastaavat itse siitä, että noudattavat lainsäädännön velvoitteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo kosmeettisista valmisteista annetun lain nojalla, että markkinoilla olevat ja Suomessa valmistettavat valmisteet ovat lainsäädännön mukaisia. Valvontaa kohdennetaan riskiperusteisesti.

Jos joku valmistaja pakkaisi sitruunaa pussiin ja nimeäisi sen hiustenhoitotuotteeksi, niin saisiko kampaaja sitten käyttää sitä huoletta?

Kosmetiikkalainsäädäntö asettaa velvoitteita eniten tuotteen valmistajalle ja jakelijalle, ja kampaaja olisi tässä tapauksessa loppukäyttäjä, jonka tulisi noudattaa (sitruuna)pakkauksen merkinnöissä annettuja ohjeita. Kuluttajaturvallisuuslain mukaan toiminnanharjoittajan on olosuhteiden vaatiman huolellisuuden ja ammattitaidon edellyttämällä tavalla varmistauduttava siitä, että kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle. Toiminnanharjoittajalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot kuluttajapalvelusta, ja hänen on arvioitava niihin liittyvät riskit.