Männyn kaarnaa, mustikkaa, jogurttia... Katso vinkit ekologisempaan hiustenhoitoon

Keittiön arsenaalia kahvista sitruunaan ja soodasta mustikkaan voi hyödyntää hiustenhoidossa. Hiusten luonnollinen olotila on hieman karkea, mutta kiiltävä.

ilmiöt
Kuvassa avokadoja.
Anssi Leppänen / Yle

Ekokampaajan mukaan monia keittiöstä löytyviä ruoka-aineita voi huoletta käyttää hiustenhoidossa. Kemikaalien käytön myötä ajatus siiitä, miltä hiusten pitäisi näyttää ja tuntua, on Linda Rautiaisen mukaan muuttunut.

– Meille on kemikaalien kautta opetettu hiusten sileys ja pehmeys. Hiusten luonnollinen olotila on kuitenkin pikkuisen karkea, mutta kiiltävä. Kyllä luonnosta löytyy ratkaisuja siihen. Esimerkiksi öljyillä, kananmunalla ja avokadolla saa kiiltoa.

Elintarvikkeiden käyttö hiustenhoidossa onnistuu keneltä tahansa, mutta se voi viedä enemmän aikaa, kuin valmiin hiushoidon ostaminen lähikaupasta. Hiunaamioiden teko ei vie kauaa, mutta säilyvyys on kemikaaleihin verrattuna erilainen.

– Jos tekee vaikkapa omenaviinietikasta tai nokkosesta hiushuuhteen, voi laimennoksen tehdä purkkiin valmiiksi. Sitten vaan käyttäessä lisää hieman lämmintä vettä. Sellaisen huuhteen voi tehdä kaappiin vaikka kerran viikossa, ei siinä iso työ ole.

Linda Rautiainen käyttää itsekin mielellään elintarvikkeita hiustensa hoitoon.

– Varsinkin kesäisin tulee kerättyä nokkosta ja ruususta teen ruusuvettä. Riippuu siitä, mitä hius tarvitsee. Silloin, kun hius on hyväkuntoinen ja vähän käsitelty, niin aika vähän se hoitoa kaipaakaan.

Ekokampaaja antoi vinkkejä kotitekoisiin hiushoitoihin.

Jogurtti

– Jogurttia on käytetty jo tuhansia vuosia sitten. Sitä on käytetty auringonpolttamia hiuksia tasapainoittamaan ja rauhoittamaan. Se tasapainottaa hiusten ja päänahkan pH:ta.

– Blondi saa luonnonjogurtilla ja mustikalla luonnonmukaista hopeahoitoa. Kun aineita sekoittaa ja antaa seoksen vaikuttaa hiuksissa noin 15 minuuttia, se antaa kevyen hopean vivahteen. Toki se ei kestä niin kauaa hiuksissa kuin synteettinen valmiste, mutta sitä voi tehdä aina uudelleen. Jogurtti pehmentää ja mustikka toimii värinä.

– Myös avokadoa voi sekoittaa jogurttiin murskaten. Mukaan voi laittaa myös hunajaa. Se toimii naamiona ja siinä on hyviä öljyjä hiuksille.

Hunaja

– Hunajaa käytetään paljon ekologisissa hiusvahoissa pohjana. Se peseytyy pois, eikä se jää tahmeaksi, jos sitä laittaa hiuksiin. Hunaja pehmentää ja tekee hiuksesta pehmeän, hyvin käsiteltävän.

Ruokaöljyt

– Keittiökaapin öljyt käyvät hyvin hiuksiin. Niitä voi laittaa naamioihin, tai sitten sellaisenaan. Öljy tuo naamioihin liukkautta. Rajansa kaikella eli öljyä ei pidä laittaa älyttömiä määriä. Esimerkiksi oliiviöljy ei ole vesiliukoinen, joten se pitää pestä pois hiuksista. Sitä ei kuitenkaan tarvitse pestä shampoolla eli pelkkä huuhtominen riittää.

Savi ja sooda

– Savea voi käyttää shampoon sijasta, kuten myös soodaa. Jatkuvasti soodaa tai savea ei pesuun kannata käyttää, koska ne voivat kuivattaa hiusta. Niitä pitää vaihdella välillä ja hoitaa hiusta hyvin.

Kananmuna

– Kananmuna pesee hiukset, kuten pähkinäjauhekin. Ilman shampoota voi hyvinkin olla, se on toki helppo ratkaisu. Kananmunaa ei tarvitse vatkata, vaan kananmunanvalkuaisesta ja vedestä tehdään sekoitus, joka laitetaan hiuksiin hetkeksi vaikuttamaan. Kananmunalla hiuksia pestessä kannattaa muistaa, että se pitää huuhtoa pois kylmällä vedellä.

– Kananmuna sopii myös hiushoidoksi.

Hedelmät

– Sitruunaa voi käyttää vaalentamiseen varsinkin auringonvalon vaikutuksessa. Sitruuna antaa myös napakkuutta muotoilutuotteena. Sitruunaa ei kannata käyttää jatkuvasti. Hius on rakenteeltaan hauras, eli kannattaa olla tarkkana happojen kanssa. Appelsiinistakin saa vitamiineja.

Männyn kaarna

– Männyn kaarnalla voi tummentaa hiuksia. Tummuuserot ovat pieniä, mutta jos luonnollisen väriseen hiukseen tekee säännöllisesti kaarhahuuhteita, se tummentaa hiuksen sävyä.

Kahvi

– Kahvi toimii kuorinnassa. Esimerkiksi kahvi-kookoskuorinta on erinomainen. Se jättää tuoksua, mutta tuoksu on puhdas, aito, eikä ollenkaan paha. Se antaa energiaa ja ihanan tunteen. Myös suola ja sokeri toimivat kuorinnassa mainosti.

Linda Rautiainen
Ekokampaaja Linda Rautiainen tekee mielellään itselleen esimerkiksi jogurttihiushoitoja.Miia Roivainen / Yle