1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ironiaa ja kompakysymyksiä ymmärtävä supertietokone Watson sujahtaa pilvestä Suomeen

Jyväskylän yliopisto on ottanut käyttöön uuden aikakauden tietokoneen, joka ymmärtää jopa sarkastista puhetta. Ihmisen tavoin päättelemään pystyvä Watson on New Yorkissa pilvipalvelun kautta toimiva superälykäs ja –nopea tietojärjestelmä. Se on ensimmäinen tietokone, joka on päihittänyt ihmisen suorassa tv-visassa.

Kotimaan uutiset
Watsonia ei varsinaisesti ohjelmoida, vaan se on itse oppiva ja sitä opetetaan.
Watsonia ei varsinaisesti ohjelmoida, vaan se on itse oppiva ja sitä opetetaan.Matti Myller / Yle

IBM:n kehittämä Watson -tietojärjestelmä pystyy nopeasti käsittelemään suuren määrän informaatiota. Watson kykenee päättelemään ihmisen tavoin.

Voidaan sanoa, että Watson lähestyy sähköaivoja.

Pekka Neittaanmäki

– Watsonia ei varsinaisesti ohjelmoida, vaan se on itse oppiva ja sitä opetetaan. Se oppii myös omista oikeista ja vääristä vastauksistaan ja johtopäätöksistään, kertoo IBM Finlandin toimitusjohtaja Tuomo Haukkovaara.

– Watson perustuu hermoverkkojen jäljittelyyn. Kiinan kielessähän tietokonetta sanotaan sähköaivoiksi ja voidaan sanoa, että Watson lähestyy sähköaivoja, kuvailee professori Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopistosta.

Watson työskentelee pilvessä ympäri maailmaa

Watsonin kotikaupunki on New York, mutta tietokoneen taitoja ja osaamista pystytään käyttämään ympäri maailmaa pilvipalveluna. Jyväskylän yliopisto on ensimmäisenä Suomessa ottanut uuden supertietokoneen käyttöön kognitiivisen tietojenkäsittelyn opetuksessa. Watsonia voidaan käyttää myös opiskelijoiden uranavigaattorina.

– Opiskelijat kysyvät, kun ovat tehneet opintosuunnitelmansa, että mihinkäs ammattiin minä tällä pääsen. Watson vastaa, että sinä pääset siihen ja siihen, kertoo Pekka Neittaanmäki.

Watsonin kaltaisille tietokoneille on syntynyt luonnollinen tarve muun muassa yrityksissä, jotka päätöksenteossa turvautuvat yhä enemmän dataan. Yritykset tuottavat päivässä 2,5 miljardia gigatavua dataa. Tällaisia järjesteltyjä ja järjestelemättömiä tietomääriä eivät ihmisaivot enää jaksa käsitellä – varsinkaan muutamassa sekunnissa.

IBM kehitti Watsonia neljä vuotta ja julkisuuteen se singahti 2011, jolloin tietojärjestelmä voitti ensimmäistä kertaa ihmisen tv-tietovisailussa. Watson osallistui Yhdysvaltain suosituimpaan tietovisailuun Jeopardyyn ja sai vastaansa kaksi kaikkien aikojen parasta kilpailijaa. Jeopardy-ottelussa Watson kykeni vastaamaan ihmiskielellä esitettyihin kysymyksiin, ymmärtämään asiayhteyksien lisäksi piilomerkityksiä, ironiaa ja kompakysymyksiä.

Watson päihitti Jeoprady TV-visailussa ohjelmasarjan menetyneimmät kisailjat.
Watson päihitti Jeoprady TV-visailussa ohjelmasarjan menetyneimmät kisailjat.IBM

Lääketiede odottaa Watsonilta paljon

Voittoisan tietokisan jälkeen Watsonin kykyjä on käytettyterveydenhuollossa, finanssisektorilla sekä kaupan ja koulutuksen aloilla.

Ihan ensimmäisenä sovellusalueena on ollut syöpätutkimus.

Tuomo Haukkovaara

Suurimmat odotukset Watsoniin on lääketieteen alalla. Watson on jo käynyt lääketieteelliset opinnot ja voi toimia apulääkärinä.

– Tämä on erityisen hyvä valtavissa tietomäärissä, joita on inhimillisesti mahdotonta käsitellä. Ihan ensimmäisenä sovellusalueena on ollut syöpätutkimus, jossa uutta tietoa valmistuu sellaisella tahdilla, että niitä ei ehdi lukea, vaikka siihen käyttäisi kaiken aikansa, kertoo Tuomo Haukkovaara.

Watsonille kehitetään parhaillaan näkökykyä. Elokuussa IBM osti lääketieteellisten kuvien käsittelyyn ja prosessointiin erikoistuneen Merge Healthcare –yrityksen. Se avulla Watson oppii ”näkemään” ja analysoimaan lääketieteellistä kuvamateriaalia, joka on terveydenhuollon nopeimmin kasvavia informaatiolähteitä.

Watson on lähtemässä myös Suomen kielenkurssille. Mutta tunnetta ja luovuutta vaativissa tehtävissä Watson ei sentään ihmiselle pärjää – ainakaan vielä.

Tuomo Haukkovaaraa ja Pekka Neittaanmäkeä haastatteli Titta Puurunen.

Lue seuraavaksi