Venäjällä kerätään avustuksia Itä-Ukrainan sodan siviileille ja taistelijoille – lahjoituksia tulee myös Suomesta

Avustusjärjestöt haluavat kohdistaa tukensa sodasta kärsiville siviileille, mutta myöntävät tavaraa menevän myös taistelijoille. Venäjän talouden alamäki on vähentänyt intoa avustaa itäukrainalaisia.

Ulkomaat
Moskovassa lukuisat järjestöt keräävät lahjoituksia Itä-Ukrainan sodan runtelemille aluille.
Moskovassa lukuisat järjestöt keräävät lahjoituksia Itä-Ukrainan sodan runtelemille aluilleNadja Titova

Venäjällä toimivat avustuskeräykset Itä-Ukrainan kapinallisalueille painottavat lasten hätää, mutta siviilien lisäksi apua toimitetaan kapinallisjoukoille. Lahjoituksia kapinallisalueille kerätään myös Suomesta. Kurjistuva taloustilanne ja pitkittyneet taistelut tyrehdyttävät lahjoitushaluja.

Novorossijan avustusjärjestö on yksi suurimmista lahjoitusten kerääjistä. Järjestöllä on sen omien tietojen mukaan 218 vapaaehtoisen voimilla toimivaa keräyspistettä ympäri Venäjää ja myös seitsemässä muussa maassa mukaan lukien Suomessa.

Verkkosivuillaan järjestö vetoaa lasten, vanhusten ja muun siviiliväestön avun tarpeeseen sodan runtelemissa Itä-Ukrainassa, mutta järjestön johtaja Gleb Kornilov ei salaile tuen toimittamista myös kapinallissotilaille.

– Me tuemme tietysti myös alueen puolustajia. Jos he eivät nousisi puolustamaan synnyinmaataan, niin Donbass olisi jo tuhottu ja taistelut olisivat jo siirtyneet Venäjälle, Kornilov sanoo.

Novorossijan avustusjärjestön johtaja Gleb Kornilov tukee avoimesti Itä-Ukrainan kapinallistaistelijoita.
Novorossijan avustusjärjestön johtaja Gleb Kornilov tukee avoimesti Itä-Ukrainan kapinallistaistelijoita.Erkka Mikkonen / Yle

Järjestö kertoo toimittavansa niin kutsuttuihin Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoihin lähinnä elintarvikkeita, vaatteita ja hygieniatuotteita. Kornilovin mukaan torstaina alueelle lähtenyt avustuskuorma sisälsi myös tarvikkeita kouluvuoden alkua varten.

Ukrainassa kapinallisjohtajien kanssa kuvissa poseeraavaa Kornilovaa ja hänen avustusjärjestöään syytetään terroristien tukemisesta. Kornilov kertoo järjestön aktiivijäsenien joutuneen Yhdysvaltojen ja monien Euroopan maiden mustalle listalle terrorismisyytösten vuoksi. Hän itse kiistää jyrkästi puheet siitä, että järjestö toimittaisi aseita kapinallisille.

Novorossijan avustusjärjestö ilmoittaa 13 kuukauden toimintansa aikana keränneen rahaa Itä-Ukrainaan yli 75 miljoonan ruplaa eli noin miljoonan euron verran. Materiaalisen avustuksen arvoksi kerrotaan 6,5 miljoonaa euroa.

Lahjoituksia kerätään myös Suomessa

Suomessa Novorossijan avustusjärjestölle lahjoituksia vastaanottaa helsinkiläinen Tomas Malinen. Hän kertoo saaneen yksityishenkilöiltä ja yhdistyksiltä Itä-Ukrainaan vietäväksi muun muassa vaatteita ja pienelektroniikka kuten vanhoja matka- ja radiopuhelimia sekä kelloja.

Malinen otti itse yhteyttä venäläisjärjestöön alkuvuodesta ja pyysi lupaa avata vastaanottopisteen Helsinkiin. Hän on myös kuljettanut lahjoituksia suoraan kapinallisalueilla.

Malinen kertoo ryhtyneensä työhön halusta auttaa sota-alueelle asuvia siviilejä. Itä-Ukraina on hänelle tärkeä jo siksi, että hänen isoäitinsä asui Luhanskissa ennen kuin pakeni sieltä taisteluita Venäjän puolelle.

– Itse pyrin siihen, etteivät luovuttamani tavarat menisi taistelijoille vaan hätää kärsivälle siviileille, Malinen sanoo.

Malinen kuitenkin tunnustaa, että osa lahjoituksista on päätynyt myös kapinallistaistelijoille. Hän myös ymmärtää, että jotkut näkevät hänet separatistien tukijana, vaikka hän itse haluaisi itse pitää politiikan erillään avustustoiminnasta.

Talouskurimus vähentää lahjoittamishaluja

Itänaapurin talouden alamäki näkyy venäläisten lahjoitusten tyrehtymisessä Itä-Ukrainan kriisialueille.

– Venäjällä on myös omat ongelmansa, kuten ruplan kurssi. Jokaisella on rajansa, ja apua tulee nyt vähemmän kuin ennen, Gleb Kornilov Novorossijan avustusjärjestöstä kertoo.

Myös Itä-Ukrainan lapsille rahaa keräävässä hyväntekeväisyysjärjestö Sosiaalisessa ambulanssissa on huomattu heikon taloustilanteen kiristäneen kukkaron nyörejä. Järjestön johtajan Aleksei Gurovin mukaan ihmisten lahjoitushaluihin vaikuttaa myös se, että pitkittynyttä konfliktia ei enää seurata yhtä intensiivisesti kuin aiemmin.

Gurov painottaa, että rahankeräämisen lisäksi järjestö haluaa pitää toiminnallaan esillä Itä-Ukrainan kriisiä ja näyttää tukensa Donbassin alueen asukkaille.

Maan asukkaat -järjestön rahankerääjä kertoo valtaosan lahjoittajista olevan tavallisia venäläisiä, jotka antavat kerrallaan korkeintaan parin euron suuruisen summan rahalippaaseen. Järjestö kertoo avun menevän venäläisissä sairaaloissa oleville itäukrainalaisille lapsipotilaille.

Samalla vuosi sitten alkaneet Venäjän hätäministeriön avustuskuljetukset Itä-Ukrainaan jatkuvat. Torstaina Ukrainan rajan ylittänyt avustussaattue oli järjestyksessään 37.