Näkökulma: Miksi huumediileri on pahempi kuin raiskaaja?

Huumerikollisia kohdellaan ankarammin kuin esimerkiksi seksuaalirikollisia, sanoo arvostettu oikeusoppinut. Jotta kaikkia rikollisia kohdeltaisiin samalla tavalla, pitäisi huumetuomioita joissakin tapauksissa lieventää. Mutta kuka haluaa olla huumeroiston ystävä, kysyy Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Näkökulmat
Päivi Happonen
Päivi HapponenTiina Jutila / Yle

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanentotesi eilen Ylelle, että suomalaiset tuomioistuimet kohtelevat huumerikollisia ankarammin kuin muita rikollisia.

Viljasen näkemys perustuu siihen, että tuomioistuimet langettavat huumerikoksista hyvin usein rangaistuksen, joka on rangaistusasteikon yläpäästä. Myös maksimirangaistuksia annetaan huumejutuissa melko usein.

Muissa rikoksissa rangaistukset ovat vain harvoin rangaistusasteikon yläpäästä.

Lain mukaan törkeästä raiskauksesta voidaan tuomita 2–10 vuotta vankeutta ja törkeästä huumerikoksesta 1–10 vuotta vankeutta.

Monikaan kansanedustaja ei halua profiloitua huumerosvojen ystäväksi, ja vaatia heille lievempiä rangaistuksia.

Päivi Happonen

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin ensi viikolla julkaiseman rikollisuustilannekatsauksen mukaan toissa vuonna Suomessa tuomittiin törkeistä raiskauksista kolme henkilöä yli viiden vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen. Samana vuonna törkeistä huumerikoksista tuomittiin 43 henkilöä yli viiden vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen.

Yhteensä tuona vuonna jaettiin 51 vankeustuomiota törkeistä raiskauksista ja 284 vankeustuomiota törkeistä huumerikoksista.

Tuomioistuimet tuomitsevat siis huumerikoksista usein kovempia rangaistuksia kuin esimerkiksi raiskauksista.

Onko huumediileri sitten pahempi kuin raiskaaja?

Onneksi tavallisen kansalaisen ei tarvitse tähän kysymykseen vastata. Harva edes pystyisi tai haluaisi.

*Sen sijaan tuomioistuimet *ottavat kantaa kysymykseen, kun langettavat tuomioitaan huume- ja seksuaalirikosjutuissa. Eivät tuomaritkaan tietysti suoranaisesti vertaa ratkaisuissaan näitä kahta rikosta toisiinsa. Mutta tuomitsemiskäytännön perusteella näyttää siltä, että suomalaiset tuomioistuimet pitävät huumekauppiasta pahempana kuin raiskaajaa.

Tämä johtuu siitä, että huumerikosten tuomiot annetaan usein tuomioistuimissa käytettävien epävirallisten taulukoiden perusteella. Niissä on lueteltu huumelajit, määrät ja niihin sopivat vankeusvuodet. Koska huumemäärät ovat kasvaneet, myös rangaistukset ovat kivunneet lähelle maksimirangastuksia.

Valtiosääntöoikeuden professorin Veli-Pekka Viljasen mukaan nykyiset huumetuomiot aiheuttavat yhdenvertaisuusongelman ja koko Suomen rangaistusjärjestelmää olisi syytä tarkastella. Viljanen on kuitenkin sitä mieltä, että isojen huumejuttujen päätekijät ansaitsevat kovat rangaistukset.

Näyttää siltä, että suomalaiset tuomioistuimet pitävät huumekauppiasta pahempana kuin raiskaajaa.

Päivi Happonen

Asia on juuri niin. Ja kovat rangaistukset ansaitsevat kaikki muutkin vakaviin ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneet.

Mutta jos kaikkia rikollisia halutaan kohdella yhdenmukaisesti, niin oikeusoppineen mukaan tietyissä tapauksissa huumetuomioita pitäisi lieventää. Se onnistuisi huumelakia muuttamalla esimerkiksi niin, että lakiin kirjattaisiin perusmuodon ja törkeän tekomuodon väliin yksi porras.

Huumelain muuttaminen ei kuitenkaan onnistu helposti. Monikaan kansanedustaja kun ei halua profiloitua huumerosvojen ystäväksi, ja vaatia heille lievempiä rangaistuksia.

Ylipäätään tuomioiden koventamista on aina helpompi vaatia kuin tuomioiden lieventämistä.

Jokainen nimittäin tietää, mitä mieltä äänestäjät ovat rangaistuksista.