Kreikan uusi pääministeri on korkeimman oikeuden tuomari ja leikkauspolitiikan vastustaja

Virkamieshallitusta johtava Vassiliki Thanou on ensimmäinen nainen, joka astuu pääministerin paikalle Kreikassa.

Ulkomaat
Vassiliki Thanou
Vassiliki ThanouLouisa Gouliamaki / AFP

Kreikan virkamieshallitusta johtaa vaaleihin asti maan korkeimman oikeuden johtaja, tuomari Vassiliki Thanou. Astuessaan virkaan torstaina, Thanousta tuli Kreikan ensimmäinen naispuolinen pääministeri.

Thanou johtaa Kreikkaa parlamenttivaaleihin asti. Vaalit pidetään näillä näkymin syyskuun 20 päivä.

– Väliaikaisen hallituksen velvollisuuksiin kuuluu pääasiallisesti oikeudenmukaisten ja sujuvien vaalien järjestäminen. Mutta näiden olosuhteiden alla uskon, että tämän hallituksen on selvitettävä kriittisiä ongelmia, esimerkiksi pakolaiskysymys, Thanou sanoi vannottuaan virkavalansa.

Thanou on ilmaissut kovaa kritiikkiä Kreikan säästöpolitiikkaa vastaan. Kreikan on tehtävä mittavia uudistuksia ja säästöjä osana uutta, kolmatta lainaohjelmaansa – muun muassa veronnostoja ja kulutuksen leikkauksia. EU hyväksyi Kreikan 86 miljardin lainapaketin elokuun 14. päivä.

Thanou kirjoitti helmikuussa leikkauksia kritisoivan kirjeen EU-komission puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille.

– Kansa ei ole vastuussa entisten hallitusten julkisten varojen tuhlaamisesta, eikä veropolitiikan virheistä, Thanou kirjoitti.

Hänen mukaansa leikkauspolitiikka "tuhoaa" Kreikan kansan.

Tsipras: Naispääministeri on tärkeä askel

Kreikan väistyvä pääministeri Alexis Tsipras kutsui Thanoun nimittämistä tärkeäksi askeleeksi.

– Olen erityisen iloinen, koska saamme Kreikan demokratian historian ensimmäisen naispääministerin, Tsipras sanoi luovutusseremoniassa.

Thanoun hallituksen ministerit nimitetään tänään perjantaina.

Alexis Tsipras ilmoitti hallituksen erosta viime viikon torstaina. Tsipras on edelleen hyvin suosittu Kreikassa, ja hänen vasemmistolaisen Syriza-puolueen odotetaan nousevan vaaleissa taas parlamentin suurimmaksi. Syrizan ei kuitenkaan uskota saavan hallitusenemmistöä, vaan puoluejohtaja Tsiprasin on löydettävä liittolainen vahvistaakseen paikkansa hallituksessa.

Syrizan Tsiprasia vastustava, äärivasemmistolainen siipi ilmoitti viime viikolla perustavansa uuden puolueen, Laiki Enotitan ("Kansan yhtenäisyys"). Siihen lliittyi 25 Syrizan kansanedustajaa.

Lähteet: AFP