1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Ruoka ei maistu ja ahdistaa – Kirin välierälataus on huipussaan

Jyväskylän Kiri saavutti välieräpaikan 16 vuoden tauon jälkeen. Vuosia kestänyt jumbosijojen kyntäminen on sisuunnuttanut joukkueen: nelossija ei Kirille riitä. Ensimmäinen välieräottelu pelataan tänään Vimpelissä.

urheilu
Kirin pesismiehet Juho Määttä ja Atte Vatanen.
Kirin pesismiehet Juho Määttä ja Atte Vatanen.Timo Hytönen / Yle

Jyväskylän Kiri aloittaa välieräsarjansa Vimpelin Vetoa vastaan vierasottelulla. Jo paikka välierissä on joukkueelle saavutus. Kirin edellisistä mitallipeleistä on kulunut 16 vuotta.

Edellisten mitalijuhlien aikaan 8-vuotias Atte Vatanen istui pronssiottelun katsomossa, punainen Toyota-lippis päässään:

Vaikka menemme Vimpeliin vierasjoukkueena, saamme tosi kovat aplodit. Se kertoo hienosta pesiskulttuurista.

Juho Määttälä

– Otin kaikilta pelaajilta nimmarit siihen lippikseen, Kirin nykyinen sieppari muistelee.

– Minä olin silloin varmaan Toholammilla pelaamassa jotain maakuntasarjaa tietämättä edes mitä Superpesis tarkoittaa, miettii Kirin Juho Määttälä.

"Tämä on pitkän ajanjakson tuotos"

Kiri on nivoutunut hyvin yhteen kuluvalla kaudella. Vuosien odotusten jälkeen olo välieriin lähtiessä on hyvä, muttei liian hyvä.

– Vielä ei saa olla liian hyvää oloa. Kausi on pahasti kesken. Nyt hoidetaan kausi loppuun, päätyyn asti!, Vatanen lataa.

Välierävastustajana on kuluvan kauden runkosarjan voittaja, Vimpelin Veto. Kovamaineinen vastustaja kelpaa Kirille hyvin:

Mitä huonommin nukut yöllä ja mitä vähemmän ruoka maistuu, sitä paremmin se peli menee.

Atte Vatanen

– Meillä on iskunpaikat Vimpeli-pelissä ja jos me uskotaan niihin paikkoihin, voidaan ottaa voitto Vimpelistä, Määttälä toteaa.

Jumbosijoilta välieriin johtanut matka on tehty yhdessä oppien.

– Tämä on pitkän ajanjakson tuotos. Jotkut joukkueet ovat pitkään yhdessä ja saavat ideasta ja taktiikasta kiinni. Yhteispeli alkaa sujua paremmin, kuin esimerkiksi ostojoukkueilla, joissa voi olla ehkä paperilla parempia pelaajia, Vatanen miettii.

– Kaudet aaltoilevat kuitenkin. Kyllä Kirin vuosi tulee vaikka vängällä, kun jaksaa vaan jatkaa, Määttälä toteaa.

Yleisö on joukkueen kolmastoista pelaaja

Kiri matkaa Vimpelin Saarikentälle innolla, sillä vastassa on ehkäpä Suomen legendaarisin yleisö. Kentän katsomoissa on saavutettu runkosarjan yleisöhuiput useana vuonna peräkkäin.

Pitää saada tuska ja ahdistus päälle.

Juho Määttälä

– Kotiyleisö Vimpelissä on valtava. Vaikka menemme sinne vierasjoukkueena, saamme tosi kovat aplodit. Se kertoo hienosta pesiskulttuurista, Määttälä toteaa.

– Yleisön merkitys pelissä on kova. Siinä alitajuisesti tulee helpommin flow-tila: et välitä kivuista tai mistään, kun yleisö pauhaa takana, Vatanen lisää.

Mutta kuinka vuosia sarjataulukon hännillä kyntänyt joukkue löytää taidon voittaa? Määttälä kertoo, että voittajan pää alkoi rakentua pelaajien harteille runkosarjan aikana. Liika varmuus on kuitenkin pahasta. Parhaiten pelissä pärjää, kun vähän pelottaa:

– Pitää saada tuska ja ahdistus päälle, ei kentälle mennä nauttimaan ja kiusaamaan vähän vastustajaa. Tuska ja jännitys, sieltä se lähtee.

– Mitä huonommin nukut yöllä ja mitä vähemmän ruoka maistuu, sitä paremmin se peli menee, Atte Vatanen toteaa pelikaverinsa vierestä.

Superpesis-miehiä haastatteli toimittaja Minna Matintupa.

Lue seuraavaksi