1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Juha toivottaa pakolaiset tervetulleeksi kotiinsa: "Yön selkään ei ketään laiteta"

Suomalaiset ovat alkaneet tarjota kotejaan turvapaikanhakijoiden käyttöön. Ilmiön nousu on havaittu myös Maahanmuuttovirastossa ja vastaanottokeskuksissa, joissa sitä tervehditään ilolla.

Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Viimeaikainen pakolaiskeskustelu on saanut riihimäkeläisen Juha Mäkäräisen mietteliääksi. Hän kummastelee sitä, että kunta toisensa jälkeen sulkee ovensa turvapaikanhakijoilta.

– Tuntuu, että Suomen tilanne nähdään niin armottoman huonona, ettei missään nimessä voi tehdä mitään toisten hyväksi. Itse en näe sitä näin. Ymmärrän kyllä mielipiteen suuntaan tai toiseen ja tiedän, ettei Suomi ratkaise asioita yksin. Mutta tuntuu hassulta, että pienet taannehtivat kunnat, joihin tarvittaisiin toimeliaisuutta, eivät ole valmiita edes kokeilemaan.

Niinpä Mäkäräinen kirjoitti sosiaaliseen mediaan ilmoituksen, jonka takana hän seisoo edelleen.

Kodissamme on paljon neliöitä ja sydämessäni paljon käyttämätöntä lähimmäisenrakkautta. Mikäli kenelläkään on tiedossa omasta maastaan sodan tai vainon vuoksi pakenemaan joutunut, saa ilmoittaa. Ei maksa mitään. Suomi nousee rakkaudella, ei vihalla.

Mäkäräinen tarjoaa siis Riihimäellä idyllisellä omakotitaloalueella sijaitsevaa kotiaan turvapaikanhakijoille väliaikaiseksi majapaikaksi.

– Olen tosissani. Jos ajattelee, että itse olisin vastaavassa tilanteessa, joutuisin lähtemään kotimaastani sodan tai vainon vuoksi, arvostaisin kovasti, jos jossain oltaisiin valmiita auttamaan.

"En näe ensimmäisenä ongelmia"

Mäkäräisen mielestä on eriskummallista, että hädässä olevien ihmisten auttaminen on niin vaikeaa. Hänestä turvapaikanhakijan ottaminen omaan kotiin tuntuu ihan luontevalta ajatukselta.

– Ei siinä ole mitään ihmeellistä. Onhan nuoriso- ja opiskelijavaihtoakin, ja Suomessa on paljon muualta tulleita, jotka asuvat ihmisten kodeissa. Yleensä kaikki sujuu hyvin.

Häntä ei myöskään pelota jakaa kotiaan sodan jaloista paenneen, mahdollisesti pahoin traumatisoituneen ihmisen tai perheen kanssa.

– Olen luonteeltani sellainen, etten näe ensimmäisenä ongelmia vaan tällainen voisi olla mahdollisuus. Vaihtoehtoja kannattaa miettiä, hän sanoo.

– En sitä paitsi ole ajatellut, että ihminen asuisi meillä vuosikausia. Lähinnä tarkoitan muutamien kuukausien hätämajoitusta. Sen ajan kyllä tulee toisen kanssa toimeen, jos vain haluaa.

Ainoa käytännön seikka, joka Mäkäräistä pohdituttaa, on byrokratia. Millaisen mylläkän takana yksityiskodin tarjoaminen turvapaikanhakijalle olisi?

Uusi ilmiö havaittu myös Maahanmuuttovirastossa

Periaatteessa kuka tahansa suomalainen voi tarjota kotiaan turvapaikanhakijalle tai vaikka kokonaiselle perheelle, vahvistetaan Maahanmuuttovirastosta ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta.

Eikä se ole edes kovin monimutkaista.

– Näin voi tehdä. Suomessa asuu paljon turvapaikanhakijoita yksityismajoituksessa. Mutta yleensä asutaan omasta maasta tuttujen ihmisten tai sukulaisten luona, sanoo SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskusten johtaja Minna Jussila.

Vastaanottokeskus käy myös tarvittaessa paikan päällä katsomassa paikan, ettei tule mitään hyväksikäyttötapauksia.

Kaisa Härkisaari

Hänelle on uusi ilmiö, että suomalaiset tarjoavat kotejaan turvapaikanhakijoille.

Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari tietää enemmänkin tapauksia, joissa suomalaiset ovat tarjonneet kotiaan turvapaikanhakijoille.

– Valtio ei tosin korvaa siitä mitään. Lisäksi ihmisten pitää olla kirjoilla vastaanottokeskuksissa, vaikka asuisivat muualla. Vastaanottokeskus käy myös tarvittaessa paikan päällä katsomassa paikan, ettei tule mitään hyväksikäyttötapauksia, että ihmiset otettaisiinkin kotiin vaikka ilmaiseksi töihin, sanoo Härkisaari.

Välttämättömät sosiaali- ja terveys- sekä muut viralliset asiansa turvapaikanhakija hoitaisi vastaanottokeskuksen kautta.

– Turvapaikanhakijalle maksetaan myös vastaanottorahaa ruokaa ja vaatteita varten, joten kaikkea ei tarvitse majoittajaperheen kustantaa, Jussila huomauttaa. 

Majoitustarve voi jatkua yllättävän pitkään

Jos yksityishenkilö haluaa tarjota kotiaan turvapaikanhakijalle, hänen kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään vastaanottokeskukseen ja kertoa, millaisen ihmisen voisi ottaa luokseen asumaan ja kuinka pitkään olisi valmis tätä majoittamaan.

Vastaanottokeskuksen henkilökunta arvioi tapauskohtaisesti, ketkä sopisivat saman katon alle.

– Omaan kotiin kutsumisessa voi olla kyse siitä, että on kiinnostusta erilaiseen kulttuuriin. Suomalaiset ja turvapaikanhakijat voivat tutustua toistensa ruokaan, kulttuuriin ja tapoihin. Kokemuksena se voisi olla rikastuttava, SPR:n Hämeen piirin vastaanottokeskuksen johtaja Minna Jussila sanoo.

Ihmiset ovat itsenäisiä ja toimintakykyisiä, heitä ei tarvitse hyysätä.

Minna Jussila

– Maailman menoon kannattaa suhtautua monimuotoisesti, ja uusia viehättäviä ratkaisuja on mahtavaa keksiä! 

Hän tosin muistuttaa, että vaikka auttamishalua löytyy, turvapaikanhakijoita ei pidä yliauttaa.

– Ihmiset ovat itsenäisiä ja toimintakykyisiä, heitä ei tarvitse hyysätä. Turvapaikkaprosessit kestävät nyt myös arvaamattomia aikoja, joten majoitustarve voi jatkua pitempäänkin kuin avuntarjoaja on ajatellut, hän sanoo ja lisää:

– On myös mahdollista, että ihminen käännytetään, ja se voi olla kurja tilanne myös majoituksen tarjoavalle, jos on jo ystävystynyt. Nämä ovat asioita, joille ei voi mitään. Varmuutta Suomeen jäämisestä ei ole.

Puoliso on laittanut huoneen valmiiksi

Riihimäkeläinen Juha Mäkäräinen on kaikesta, myös mahdollisista vastoinkäymisistä, huolimatta valmis avaamaan kotinsa vieraille.

Hän ei usko, että turvapaikanhakijoiden majoittaminen aiheuttaisi kodin naapurustossakaan erityisiä vastalauseita.

– Tuskin he olisivat heti nimilistoja keräämässä ja laittamassa kylttejä tienvarsiin. Veikkaan, että aika moni peukuttaisi ajatusta, ja muut suhtautuisivat neutraalisti.

Papalla oli aikoinaan periaate, että yön selkään ei ketään laiteta.

Juha Mäkäräinen

Myös Mäkäräisen puoliso suhtautuu asiaan avomielisesti, vaikka hänelle Mäkäräisen suunnitelmat valkenivat, kun tämä näki miehensä Facebook-päivityksen. Sen jälkeen onkin pantu hippulat vinkumaan.

Vaimo on jo ehtinyt tyhjentää yhtä talon huoneista siltä varalta, jos siihen löytyisi asukas.

Juha Mäkäräinen korostaa, että kyse on periaatteesta.

– Papalla oli aikoinaan periaate, että yön selkään ei ketään laiteta. Jos joku tarvitsee yösijan, se järjestetään. Jos joku tarvitsee ruokaa, aina on sen verran, että pystytään kulkumieskin ruokkimaan. Uskon, että se oli aikoinaan Suomessa hyvinkin yleinen tapa.