1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Sairaala peräänkuuluttaa kriittistä asennetta antibiootteihin – "Eniten turhista kuureista kärsivät vanhukset"

Keski-Pohjanman sairaanhoitopiirin alueella paljastui viime vuonna eniten antibioottiripulitapauksia koko Suomessa – nyt liiallista kuurien syöntiä halutaan suitsia. Kuureja napsitaan muuallakin Suomessa liikaa esimerkiksi virustauteihin, linjaa infektiolääkäri.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä havahduttiin tosissaan, kun antibioottiripulitapauksissa huomattiin selvä piikki. Tartuntatautirekisterin mukaan alueella sairastui touko-joulukuussa ripulitautiin lähes 100 potilasta.

– Juuri liiallinen kuurien syönti aiheuttaa ripulitautia, joten hoitohenkilöstöä muistutellaan lääkkeen haitoista nyt oikein kampanjalla. Antibioottien käyttöön pitää suhtautua aina kriittisesti, painottaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan infektiolääkäri Marko Rahkonen.

Eniten turhista kuureista kärsivät laitoshoidossa olevat vanhukset, jotka saavat herkästi antibioottiripulin.

– Ripulista seuraa pahimmillaan laitoskierre ja vielä lisää kuureja, huomauttaa Marko Rahkonen.

Turhia kuureja virtsatieinfektioihin?

Tutkimusten mukaan jopa puolet laitoshoidon tai palveluasuntojen vanhuksille määrätyistä antibiooteista on kirjoitettu juuri virtsatieinfektioihin.

– Sietää miettiä, voivatko ne kaikki olla oikeita tulehduksia? Heittää infektiolääkäri. Joukossa voi olla myös tapauksia, joissa virtsarakosta löytyy bakteereja muutenkin, vaikka ihmisellä ei ole mitään oireita.

Niiden voimaan luotetaan liikaakin, mutta on myös ihmisryhmiä, joille antibioottit ovat elintärkeitä.

Infektiolääkäri Marko Rahkonen

Infektiolääkäri haluaa muistuttaa ennen syksyn virustautiepidemioita, että antibiootit eivät tutkitusti tehoa viruksiin.

– Parin päivän flunssan jälkeen ei kannata kuuria pyytää. Ne eivät edes lyhennä oireiden kestoa. Bakteeritulehdukset alkavat jyllätä vasta toisella sairasviikolla.

Hyvä, paha kuuri

Paras ohjenuora olisi infektioammatilaisen mielestä kohtuus. Käytetään silloin, kun on tarvetta ja vain todettuun vaivaan, ei liian laajakirjoisia eli voimakkaita tai liian pitkiä ja toistuvia kuureja.

Vaikka antibiootit parantavat, niistä on samalla myös haittaa sivuvaikutusten muodossa.

– Allergioita, vatsa- ja suolistovaivoja ja pahimmillaan antibioottiripulia, joka voi sairaalle vanhukselle olla hengenvaarallinen. Niiden voimaan luotetaan liikaakin, mutta on myös ihmisryhmiä, joille antibioottit ovat elintärkeitä. Esimerkiksi keuhkokuume tulee aina hoitaa antibiooteilla. Toisaalta lapsen jokaiseen korvatulehdukseen ei pitäisi kuuria syödä.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan infektioasiantuntijat jalkautuvat syksyn aikana vanhusten hoitolaitoksiin kertomaan antibioottien järkevästä käytöstä. Tietoa jaetaan myös potilaille.

Kuurien määrääminen on osalle hoitohenkilökunnasta pinttynyt tapa, jonka muuttaminen vie aikaa, vahvistaa Rahkonen.

– Asioita pitää perustella tutkituilla hyödyillä ja haitoilla, siitä se lähtee. Terveydenhuollossa on se periaate, että pitää tuottaa ihmisille hyvää ja terveyttä ja yrittää välttää kärsimyksiä.

Antibiootteja syödään Suomessa noin 3 miljoonaa kuuria vuosittain.