Aivot saapuivat Saksasta: OL3:n automaation asennus pääsi vihdoin vauhtiin

Teollisuuden Voiman mukaan käyttöautomaation siirtäminen Olkiluotoon on tärkeä vaihe, koska nyt ydinvoimalaitoksen asennustyöt voidaan viedä loppuun. Automaatio-ongelmat ovat olleet merkittävä osasyy voimalan rakentamisaikataulun venymiseen.

talous
Olkiluoto 3 joulukuussa 2014.
Antti Laakso / Yle

Pitkään odotetun Olkiluoto 3 -ydinvoimalayksikön käyttöautomaation asentaminen on aloitettu Eurajoella. Automaatiokaapit saapuivat tällä viikolla Saksasta, missä niiden toimivuutta testattiin yli vuoden ajan. Säteilyturvakeskus STUK hyväksyi tehdastestit heinäkuussa.

- Automaatiotestien valmistuminen ja järjestelmän siirtäminen Olkiluotoon on tärkeä vaihe, koska nyt asennustyöt voidaan viedä loppuun. Pääasia jatkossa on työmaan töiden edistyminen aikataulussa, kertoo TVO:n OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen.

Turvallisuusautomaation testaus jatkuu

Käyttöautomaatiota tarvitaan OL3-laitosyksikön valvontaan ja ohjaukseen normaalikäytön aikana.

– Se on kuin laitoksen aivot, jotka ohjaavat laitoksen lihaksia eli pumppuja ja niin edelleen, Jouni Silvennonen kuvaa.

Käyttöautomaation rinnalle tulee vuodenvaihteessa turvallisuus- ja suojausjärjestelmien automaatio, jolla on tarkoitus taata laitoksen turvallisuus mahdollisissa häiriö- ja onnettomuustilanteissa. Turvallisuusautomaation testit jatkuvat vuoden loppuun.

Jatko vaatii paljon lupia

Käyttölupaprosessin Teollisuuden Voima aikoo aloittaa ensi vuonna.

– STUK tarkastaa laitoksen lopullisen suunnittelun ja rakenteet, jotta saamme luvan ensin polttoaineen toimittamiselle laitokselle ja myöhemmin sen lataamiseen.

Ranskalainen laitostoimittaja Areva on luvannut, että Olkiluodon kolmas reaktori voidaan ottaa käyttöön vuoden 2018 loppuun mennessä. Alun perin Olkiluodon kolmosreaktorin piti valmistua jo vuonna 2009.